Καζάνι που είναι έτοιμο να σκάσει η Μυτιλήνη και τα νησιά του Αιγαίου, αφού το προσφυγικό έχει αποδειχθεί «καυτή πατάτα» για την τωρινή κυβέρνηση, η οποία έρχεται αντιμέτωπη συνεχώς με αντιδράσεις – των κατοίκων των νησιών αλλά και των προσφύγων- ενώ η κατάσταση στα ΚΥΤ παραμένει έκρυθμη.

Η κυβέρνηση καλείται να βρει άμεση λύση για την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ την ίδια ώρα ακροδεξιά στοιχεία, εκμεταλευόμενα την κατάσταση, κάνουν ξανά αισθητή την παρουσία τους.

Το… κερασάκι στην τούρτα για τους κατοίκους της Μυτιλήνης, αποτέλεσε η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης, να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξουσιοδοτώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει περιοχές στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού και ώστε να δημιουργήσει κλειστά κέντρα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να κινείται πλέον σε αχαρτογράφητα νερά στο ζήτημα του προσφυγικού, ιδιαίτερα μετά το «μέτωπο» που συνάντησε απέναντι της από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που διέκοψαν κάθε διάλογο και προανήγγειλαν κινητοποιήσεις.

Στην αντεπίθεση περιφέρεια και δήμοι

Ως απάντηση στη στάση της κυβέρνησης, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της το απόγευμα της Τρίτης, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η συγκεκριμένη πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά.

Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αναφέρει:

 • Καταδίκη των πρακτικών της επίταξης
 • Διακοπή διαλόγου με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης μέχρι να υπάρξει ανάκληση της ΠΝΠ για την επίταξη
 • Την επαναβεβαίωση προηγούμενης απόφασης για την αποσυμφόρηση των νησιών και τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών
 • Να επιμείνει ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμία νέα δομή και να κλείσουν οι ήδη υπάρχουσες
 • Να ζητήσει την πραγματοποίηση σύσκεψης πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
 • Να ζητήσει την πραγματοποίηση προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή
 • Να ενημερωθεί η Ευρωβουλή
 • Να υπάρξει στήριξη όλων των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων
 • Να κινηθεί δικαστικά με όλα τα μέσα κατά της ΠΝΠ

Σειρά μέτρων από τον δήμο Λέσβου

Σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών σε δήμους νησιών του Β. Αιγαίου, λαμβάνουν δημοτικά συμβούλια με έκτακτες συνεδριάσεις τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το δημοτικό συμβούλιο της Δ. Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων:

 • Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
 • Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
 • Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
 • Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Η σύγχυση με τα κλειστά κέντρα

Σύγχυση έχει επικρατήσει ακόμα και με τον τρόπο λειτουργίας των λεγόμενων κλειστών κέντρων, όπως φαίνεται από τις ανακολουθίες που προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, τα κέντρα «δε θα είναι ακριβώς κλειστά».

«Θα έχουμε ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας ακόμα και για την περίοδο της ελεύθερης κυκλοφορίας».

Αποκάλεσε τις δομές αυτές «πολυλειτουργικά κέντρα» και όπως περιέγραψε θα είναι εκεί: άνθρωποι που μόλις φτάνουν και θα έχουν καταγραφεί. Θα παραμένουν 25 μέρες περιφραγμένοι για να τους βρίσκουμε εύκολα και να οριστικοποιηθεί το αίτημά τους. Μετά τις 25 μέρες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτοί που έχουν απορριφθεί το αίτημά τους θα βρίσκονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή τα προαναχωρησιακά που υπάρχουν και τώρα και δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι να επιστραφούν.

Από την άλλη ωστόσο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης έχει άλλη εικόνα για τη λειτουργία των κέντρων, καθώς σύμφωνα με αυτόν, «το βράδυ θα κλείνουν».

«Το βράδυ θα κλείνουν. Το βράδυ δεν θα βγαίνει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης.

«Αμυγδαλέζα» θέλει ο Γεωργιάδης

Τη δικιά του θέση σχετικά για τη διαχείριση του προσφυγικού και τη δημιουργία κλειστών κέντρων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος δήλωσε πως «πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ότι οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. οι πρόσφυγες) δεν είναι ευπρόσδεκτοι»

Όπως ανέφερε, ο ίδιος είναι υπέρ των «εντελώς κλειστών» κέντρων. «Εγώ θέλω Αμυγδαλέζα, να μην βγαίνει ούτε κουνούπι, ποτέ. Κλειστά κέντρα 24 ώρες το 24ωρο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έθεσε ως επιχείρημα ότι «αν είναι να είναι μέσα κλεισμένοι μια χαρά θα γυρίσουν (πίσω στην Τουρκία)» και πως «στη Μόρια περνάνε καλύτερα από την Τουρκία φαίνεται». Αν δεν περνούσαν καλύτερα θα γυρνούσαν».

Αναβιώνουν ακροδεξιά φαινόμενα

Μπορεί η Χρυσή Αυγή να απουσιάζει πλέον από τα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου, ωστόσο φαίνεται πως με αφορμή του προσφυγικό, κάποιοι βρήκαν το θάρρος να ξαναβγούν από τις τρύπες τους και να φέρουν στην επιφάνεια τις ξενοφοβικές πρακτικές τους.

Στις εισόδους του χωριού της Μόριας, στη Μυτιλήνη, έχουν στηθεί μπλόκα από… αγανακτισμένους κατοίκους οι οποίοι αφού κυνήγησαν εργαζομένους ΜΚΟ και πρόσφυγες, τώρα έβαλαν στόχο και τους εργαζομένους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως, μετά το περιστατικό της 4ης Φεβρουαρίου, ομάδα περίπου 15 νεαρών ατόμων εξαπέλυσε επιθετικό ανθρωποκυνηγητό στη Μόρια κατά προσφύγων, μεταναστών και μελών ΜΚΟ, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε επτά συλλήψεις με την κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα.

Κατηγορήθηκαν επίσης για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων καθώς έφεραν αυτοσχέδια ξύλινα ρόπαλα, μεταλλικές ράβδους και κουκούλες full face. Αφού μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι την Παρασκευή.

Το βράδυ του Σαββάτου, φαίνεται πως ένα ακόμα περιστατικό έλαβε χώρα, καθώς, σύμφωνα με το News24/7, εργαζόμενος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προπηλακίστηκε στα μπλόκα που στήνονται στις εισόδους του χωριού.

Αναλυτικότερα, ένας από τους εργαζόμενους ενημερώθηκε και κλήθηκε στο σημείο για να ελέγξει τι συμβαίνει χρησιμοποιώντας όχημα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Διερχόμενος από το χωριό της Μόριας για να μεταβεί στο καμπ, έπρεπε να περάσει από σημείο στο οποίο είχε στηθεί μπλόκο. Το πλήθος, βλέποντας τα διακριτικά της οργάνωσης σταμάτησε το όχημα, προπηλάκισε τον εργαζόμενο, του επιτέθηκε φραστικά και άρχισε να χτυπά το αυτοκίνητο. Ο ίδιος κατάφερε να τελικά να φύγει από το σημείο, ενώ στη συνέχεια έγινε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση για το περιστατικό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο