Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg : Δεν αποκλείεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να πέσει κάτω από το 0%

Bloomberg : Δεν αποκλείεται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς να πέσει κάτω από το 0%

Δεν αποκλείεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδα να υποχωρήσει σε μηδενικά ή και αρνητικά επίπεδα, αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του μετά το νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Δεν αποκλείεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδα να υποχωρήσει σε μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, αναφέρει το Bloomberg σε ανάλυσή του, μετά το νέο ιστορικό χαμηλό στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα του 1%.

Οι ευρωπαίοι αναλυτές σημειώνουν, με νόημα, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά.

«Η χθεσινή επέκταση των ελληνο-γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά. Το χθεσινό ρεκόρ των ιταλικών ομολόγων που επανήλθαν στα επίπεδα της άνοιξης του 2018, κατέρριψαν τα ελληνικά ομόλογα με ένα ακόμα πιο ιστορικό ρεκόρ», τονίζουν οι Ευρωπαίοι αναλυτές, ενώ προσθέτουν πως «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί».

Από το 45% στο 1%. Ακολουθεί το… 0%;

Μήπως το επόμενο βήμα για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι η υποχώρηση της απόδοσης ακόμη και κάτω από το μηδέν; Κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο, πλέον όμως οι επενδυτές δεν θεωρούν εντελώς απίθανη την είσοδο του ελληνικού κρατικού χρέους στον «κόσμο» των ομολόγων με αρνητική απόδοση, επισημαίνει το Bloomberg .

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα υψηλά κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης μόλις πάνω από το μηδέν και σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας. Και τώρα οι επενδυτές αρχίζουν και σκέφτονται το άλλοτε αδιανόητο: Μια μηδενική απόδοση ή ακόμη και να πληρώνουν για τη διακράτηση των ομολόγων που έχει εκδώσει η περισσότερο ριψοκίνδυνη χώρα της Ευρωζώνης», αναφέρει το BBG.

Όσοι στοιχημάτιζαν στην ελληνική χρεοκοπία έχουν πλέον εξαφανισθεί. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν πέρυσι τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ομολόγων της περιοχής, αποφέροντας κέρδη περίπου 30% σε επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να «στοιχηματίσουν» στην ελληνική ανάκαμψη και «πεινούσαν» για απόδοση.

Παρότι το ελληνικό αξιόχρεο αξιολογείται ακόμη στη βαθμίδα «σκουπίδια» (Junk) από τους τρεις οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, η Ελλάδα το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα (investment-grade), ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει το BBG.

«Εάν συμβεί αυτό, τότε η απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε χθες στο 0,93%, θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών. ο σενάριο αυτό, πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά ας μην στοιχηματίσουμε και εναντίον του.»

» Εξάλλου, πριν από μία πενταετία ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία», τονίζεται στην ανάλυση.

«Είναι δύσκολο να υποτιμηθεί πόσο απελπισμένοι είναι οι επενδυτές όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητικές αποδόσεις», εξηγεί ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χρήματος στην Αllianz Global Investors. «Θα έλεγα λοιπόν ότι όλα είναι πιθανά, εάν η ΕΚΤ «γλυκάνει» περισσότερο τις αγορές», προσθέτει.

Η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι αγορές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και σε ένα ράλι που αψηφά τους όρους της βαρύτητας, σημειώνει το BBG. Από την άλλη, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν έναν από τους λόγους της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με ανάπτυξη 2% για το 2019 και επιτυχία στη μείωση του χρέους κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων.

«Εάν η απόδοση υποχωρήσει στο μηδέν, το spread (έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) θα παραμένει πάνω από τα ιστορικά χαμηλά», αναφέρει ο Ράσελ Σίλμπερτσον, money managers στην Investec Asset Management, τονίζοντας ότι πριν από την πιστωτική κρίση, το premium των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης. Και αυτό σημαίνει ότι το spread 135 μονάδων βάσης έχει περιθώρια να κλείσει, αναφέρει.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024