Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για «καταστροφή» στη Θουριγγία, τάχθηκε κατά της απαίτησης να εκλεγεί νέος πρόεδρο του CDU το συντομότερο δυνατό και άφησε αιχμές κατά της Μέρκελ επειδή παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) βρίσκεται σε κρίση: Μετά την εκλογή του φιλελεύθερου (FDP) Τόμας Κέμεριχ ως πρωθυπουργού της Θουριγγίας από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), το Φιλελεύθερο (FDP) και την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), η επικεφαλής του ομοσπονδιακού CDU Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ανέλαβε τις ευθύνες της και παραιτήθηκε.

Όχι βιασύνη για την ηγεσία του CDU

Για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε λόγο για «καταστροφή» στη Θουριγγία σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit και τάχθηκε κατά της απαίτησης (κομματικών στελεχών) να εκλεγεί νέος πρόεδρο του CDU το συντομότερο δυνατό. Ο Σόϊμπλε δήλωσε συγκεκριμένα ότι το κόμμα του «πρέπει να έχει τη δύναμη να μην ενδώσει στην πίεση ορισμένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και να αποφασίσει για το θέμα αυτό στο τέλος του έτους».

Ορισμένοι πολιτικοί από τις τάξεις του CDU είχαν προηγουμένως ζητήσει να ληφθεί απόφαση πριν από το καλοκαίρι. «Το κόμμα δεν πρέπει να συνεχίσει όπως στη δεκαετία του ’70 και του ’80, αλλά πρέπει να δώσει απαντήσεις στις προσεχείς προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών: Δεν το έχουμε ξεκινήσει ακόμα αυτό», τόνισε στην εφημερίδα του Αμβούργου.

Ο Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου χαρακτηρίζει τις κατηγορίες κατά της επικεφαλής του κόμματος Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ για το θέμα της Θουριγγίας «εντελώς παράλογες».

Απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι δεν κατάφερε να επιβληθεί πριν τη διαδικασία της εκλογής του Πρωθυπουργού στη Θουριγγία παραπέμποντας στο Σύνταγμα: «Συγγνώμη, αλλά οι βουλευτές υπόκεινται μόνο στη συνείδησή τους … Γι αυτό και δεν μπορεί κάποιος από το Βερολίνο να πει ότι θα κάνετε κάτι με αυτόν τον τρόπο – ούτε ως συνασπισμός, ούτε ως αρχηγός κόμματος ούτε ως καγκελάριος».

Αιχμές κατά Μέρκελ

Στη συνέντευξή του, ο Σόιμπλε άσκησε αυστηρή κριτική στην καγκελάριο Μέρκελ. «Το γεγονός ότι η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δεν θέλει πλέον να είναι υποψήφια καγκελάριος οφείλεται στο γεγονός ότι η Μέρκελ παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος – σε αντίθεση με την παράδοση. «Επρόκειτο για ένα ρίσκο είχε πει, αλλά θα μπορούσε να πάει καλά. Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν πήγε καλά», είπε.

«Η σημερινή κρίση δεν οφείλεται όμως μόνο στο δικό μου κόμμα, αλλά στο γεγονός ότι δεν έχουμε αντιπαρατεθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, είτε ως κόμματα εξουσίας είτε ως κυβερνητικός συνασπισμός» σημείωσε. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι «η πολιτική χρειάζεται βέβαια συμβιβασμούς, αλλά και αντιπαραθέσεις, εναλλακτικές λύσεις και αποφάσεις, και για αυτό απαιτείται ηγετική καθοδήγηση και χάρισμα».

Η λάθος απόφαση για τη Θουριγγία

Όσον αφορά την απόφαση του CDU της Θουριγγίας να μην σχηματίσει κυβέρνηση με την Αριστερά (Die Linke), ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στην εφημερίδα «Die Zeit» ότι ήταν μεν ορθή αλλά «τώρα έχουμε μια κατάσταση όπου το AfD και το κόμμα της Αριστεράς έχουν μαζί πάνω από 50%, οπότε δεν πρέπει να περιοριζόμαστε μόνο στην παρεμπόδιση (σχηματισμού κυβέρνησης), αλλά πρέπει να επιτρέψουμε τον σχηματισμό, εν ανάγκη, και μια μειοψηφικής. Αυτό είναι από καιρό ένα επιτυχημένο μοντέλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε το γεγονός ότι το κόμμα του εμπόδισε τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον ηγέτη της Αριστεράς και πρώην πρωθυπουργό της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο και ψήφισε μαζί με το AfD υπέρ του υποψηφίου του FDP Τόμας Κέμεριχ λανθασμένη. «Η απόφαση στη Θουριγγία ήταν ένα λάθος», παραδέχτηκε.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr