Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : «Ναι» από τη Γερουσία σε παραπομπή του Σαλβίνι σε δίκη

Ιταλία : «Ναι» από τη Γερουσία σε παραπομπή του Σαλβίνι σε δίκη

Οι Ιταλοί δικαστικοί έχουν ζητήσει την παραπομπή του Ματέο Σαλβίνι σε δίκη για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των 131 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Γκρεγκορέτι το περασμένο καλοκαίρι.

Η ιταλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Ματέο Σαλβίνι.

Ο αριθμός των γερουσιαστών που εκφράσθηκαν υπέρ και όσων καταψήφισαν την παραπομπή θα ανακοινωθεί στις 7 μ.μ. ώρα Ιταλίας. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικαστική ιδιαιτερότητα, η οποία επιτρέπει στα λιγοστά μέλη της Γερουσίας που δεν ψήφισαν, να το πράξουν μέσα στις επόμενες τρεις ώρες.

Οι Ιταλοί δικαστικοί έχουν ζητήσει την παραπομπή του γραμματέα της Λέγκα σε δίκη για στέρηση της ατομικής ελευθερίας των 131 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού Γκρεγκορέτι το περασμένο καλοκαίρι.

Επιμένει ο Σαλβίνι: Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου

Πριν από την ανακοίνωση της απόφασης, ο ίδιος ο Σαλβίνι υπερασπίστηκε την πράξη στην ολομέλεια της Γερουσίας της Ρώμης.

«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να τελεσθεί δίκη, ας τελεσθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Παράλληλα, επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Γκρεγκορέτι ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο.

«Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε επίσης ο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των ιταλών αναλυτών, ο γραμματέας της Λέγκα επιδιώκει την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως «πολιτικά διωκόμενος».

Υπάρχουν όμως στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας τα οποία τον προειδοποίησαν σήμερα ότι μια τέτοια δίκη, με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας, μπορεί να έχει αβέβαια έκβαση και να οδηγήσει ακόμη και σε καταδίκη του σε κάθειρξη άνω των δέκα ετών.

Η υπόθεση για την οποία διώκεται ο Σαλβίνι

Στις 25 Ιουλίου του 2019, την ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης, το πλοίο «Gregoretti» επιβίβασε 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τις λιβυκές ακτές μερικές μέρες νωρίτερα με δύο πλεούμενα και είχαν διασωθεί από την ιταλική ακτοφυλακή.

Κάποιοι μετανάστες κατέστη δυνατό να αποβιβαστούν για ιατρικούς λόγους, αλλά 116 παρέμειναν στο πλοίο σχεδόν για μια εβδομάδα, επειδή δεν έδιδε άδεια για την αποβίβασή τους ο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που είχαν σχηματίσει το κόμμα του, η Λέγκα, και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Στη Βουλή το επόμενο στάδιο της παραπομπής

Το ιταλικό Σύνταγμα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αποκλείσει τη δίωξη υπουργού αν οι κοινοβουλευτικοί κρίνουν ότι αυτός ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και προς το ύψιστο συμφέρον του κράτους.

Ωστόσο καθώς η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων σκοπεύει να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, μια δίκη του είναι πιθανή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024