Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λες και δεν υπήρξε χθες...

Λες και δεν υπήρξε χθες…

Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εναρμονίστηκε πλήρως με τις επιταγές των δανειστών και έδωσε τη χαριστική βολή στον νόμο Κατσέλη, αντικαθιστώντας τον με το σημερινό πλαίσιο πολύ περιορισμένης προστασίας, το οποίο είναι αποκλειστικά δικό της δημιούργημα

Ενα νέο θέατρο του παραλόγου αρχίζει να στήνεται γύρω από το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στο τέλος Απριλίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, είναι έτοιμος να σηκώσει παντιέρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανάγοντας το θέμα σε αιχμή της αντιπολιτευτικής ρητορικής και πρακτικής του το επόμενο διάστημα. Στην Κουμουνδούρου σκέφτονται ακόμη και να συνταχθούν με την πρόταση νόμου που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ, η οποία ουσιαστικά προβλέπει την επαναφορά του καταργημένου (τι ειρωνεία; από τον ΣΥΡΙΖΑ) νόμου Κατσέλη με κάποιες προσθήκες θετικές για τους δανειολήπτες.

Η συζήτηση αρχίζει να φουντώνει σε ένα θέμα υπαρκτό, με σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Και απ’ ό,τι φαίνεται θα κυριαρχήσει στην πολιτική επικαιρότητα τους επόμενους μήνες, όσο οι εταιρείες διαχείρισης που έχουν αγοράσει κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες προχωρούν σε πλειστηριασμούς ενυπόθηκων ακινήτων υπερχρεωμένων δανειοληπτών και όσο οι τράπεζες εξακολουθούν να πουλούν όλο και περισσότερα κόκκινα δάνεια στις πρώτες για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς, με βάση τους στόχους που έχει θέσει η ΕΚΤ. Το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια σοβαρή συζήτηση γίνεται με όρους επικοινωνιακούς, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολιτευτικής απόγνωσης. Λες και δεν υπήρξε χθες σε αυτή τη χώρα!

– Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που εναρμονίστηκε πλήρως με τις επιταγές των δανειστών και έδωσε τη χαριστική βολή στον νόμο Κατσέλη, αντικαθιστώντας τον με το σημερινό πλαίσιο πολύ περιορισμένης προστασίας, το οποίο είναι αποκλειστικά δικό της δημιούργημα.

– Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ακόμη και για αυτό το υποτυπώδες σημερινό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας είχε υπογράψει να καταργηθεί, μετά την ισχυρή απαίτηση που είχαν θέσει οι θεσμοί. Το ότι εξακολουθεί να ισχύει, μετά από δύο παρατάσεις που εξασφαλίστηκαν στο παρά πέντε και με το ζόρι από τους δανειστές, αποδεικνύει απλά και μόνο ότι έχει ημερομηνία λήξης.

– Λες και δεν ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επέτρεψε τις πωλήσεις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στις Εταιρείες Διαχείρισης Ακινήτων και στα Funds και τώρα… κλαίει με μαύρο δάκρυ για τα κακόμοιρα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

– Λες και δεν ήταν, όμως, και η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, που με το δεύτερο μνημόνιο και κατά απαίτηση δανειστών, άρχισε πρώτη το ξήλωμα του νόμου Κατσέλη που τώρα θέλει να επαναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και η υπερχρέωση των νοικοκυριών είναι η βαριά κληρονομιά των μνημονίων και της κρίσης. Δεν λύνεται όμως με λαϊκισμούς, με δημιουργία νέων αυταπατών και αντιπολιτευτικές υπερβολές. Πολύ περισσότερο όταν όλοι κλείνουν τα μάτια μπροστά στα πραγματικά δεδομένα του προβλήματος. Για παράδειγμα, κανείς δεν συζητεί γιατί μέχρι τώρα ελάχιστοι κόκκινοι δανειολήπτες έκαναν αίτηση να ενταχθούν στο υπάρχον πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο χρόνος του οποίου μετράει αντίστροφα. Δεν πιάνουν τα όρια ή αδιαφορούν; Επίσης, κουβέντα δεν γίνεται για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που κρύβονται πίσω από τον νόμο Κατσέλη περιμένοντας για χρόνια την απόφαση των δικαστηρίων. Ποιοι είναι, αλήθεια, αυτοί που έχουν αλλά δεν πληρώνουν τα δάνειά τους και ποιοι όσοι έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας; Πότε, το πολιτικό σύστημα θα δώσει απαντήσεις σε όλα αυτά και θα πάψει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του;

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024