Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Tο βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης

Tο βιβλίο ως αντικείμενο τέχνης

Ο καλλιτέχνης Γκι Λαραμέ μεταμορφώνει τόμους εγκυκλοπαιδειών ή πολύτομα λεξικά σε τοπογραφικά γλυπτά, λαξεύοντας τις σελίδες τους και αναδεικνύοντας το βιβλίο σε έργο τέχνης.

Η έκφραση «μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» αποκτά μια εντελώς νέα διάσταση για τον γαλλοκαναδό καλλιτέχνη Γκι Λαραμέ (Guy Laramée).

Ο με έδρα το Μόντρεαλ διατομεακός καλλιτέχνης Γκι Λαραμέ, μεταμορφώνει τόμους εγκυκλοπαιδειών ή πολύτομα λεξικά σε τοπογραφικά γλυπτά, λαξεύοντας τις σελίδες τους και αναδεικνύοντας το βιβλίο σε έργο τέχνης.

Το τελευταίο πρότζεκτ του περιλαμβάνει ένα έργο στο οποίο μια σειρά από μικροσκοπικές αναβαθμίδες στην πλαγιά ενός βουνού «οδηγούν» σε ένα επίσης μικροσκοπικό περίπτερο στο πλάτωμα της κορυφής που ακούει στο όνομα «Chinese Sanscrit».

Ή, ένα άλλο, το «Dedo de Deus (Δάχτυλο του Θεού)», όπου ράχες καλυμμένες με βρύα υψώνονται από βαθιές κοιλάδες.

Στην ομιλία του με τίτλο «No outside» σε ένα TEDx του 2018, ο Λαραμέ είχε εξετάσει την πρόσληψη της τέχνης σε μια εποχή που ευνοεί μια όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση σε ιδέες, αφήνοντας μικρό περιθώριο για αναστοχασμό.

Αναφερόμενος στα πρότζεκτ του, τα οποία έχουν ως βάση το τυπωμένο σε σχήμα βιβλίου κείμενο, ο καλλιτέχνης είπε ότι τα θεωρεί ως το πλέον κατάλληλο μέσο για να εξερευνήσει τη σχέση αγάπης-μίσους που έχει με την εγκεφαλική γνώση, την κριτική που ασκεί στις ιδεολογίες περί προόδου, και την ιδέα ότι η πραγματική γνώση μπορεί να είναι και μια αποσάθρωση.

View this post on Instagram

RUINS (back view)

A post shared by Guy Laramée (@guy.laramee) on

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024