Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Η Κίνα φίμωσε δημοσιογράφο που κατέγραφε την επιδημία

Κοροναϊός : Η Κίνα φίμωσε δημοσιογράφο που κατέγραφε την επιδημία

Μετά τον γιατρό-ήρωα, η Κίνα συνεχίζει να «καταπνίγει» τις φωνές που αποκαλύπτουν την αλήθεια για την επιδημία του κοροναϊού - Ένας ερασιτέχνης δημοσιογράφος έχει εξαφανιστεί από την Πέμπτη.

Την ώρα που στην Κίνα οι πολίτες θρηνούν για τον χαμό του 34χρονου Λι Γουένλιανγκ, του γιατρού που πρώτος προειδοποίησε για τον κοροναϊό και πέθανε αφού διώχθηκε από τις αρχές, κρίσιμα ερωτήματα εγείρονται για τη μοίρα ενός άλλου 34χρονου, ο οποίος μετέδιδε πληροφορίες ως ερασιτέχνης δημοσιογράφος από την Ουχάν, την πόλη από όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Πρόκειται για τον Τσεν Κιουσί (Chen Qiushi), πρώην δικηγόρο και νυν ερασιτέχνη δημοσιογράφο, o οποίος αγνοείται από την Πέμπτη.

Συγγενείς και φίλοι του Τσεν Κιουσί έμαθαν από την αστυνομία ότι έχει μπει υποχρεωτικά σε καραντίνα, με ένα κύμα συμπαράστασης να αναπτύσσεται στο κινεζικό Twitter, το Weibo, με βασικό αίτημα την απελευθέρωσή του.

«Ας ελπίσουμε ότι η κυβέρνηση θα συμπεριφερθεί στον Τσεν Κιουσί δίκαια. Δεν αντέχουμε έναν δεύτερο Λι Γουένλιανγκ» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά μηνύματα που αναρτήθηκαν.

Τον συνέλαβαν ή είναι όντως σε καραντίνα;

Ο Τσεν έφτασε στην Ουχάν στις 24 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά την έναρξη της ισχύς της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη.

Ο 34χρονος επισκέφτηκε νοσοκομεία, γραφεία κηδειών και αυτοσχέδιες απομονωμένες περιοχές αναρτώντας βίντεο με ό,τι κατέγραφε.

Έτσι, έδινε μια πραγματική εικόνα της κρίσης, ενώ παράλληλα ήταν αρκετά επικριτικός απέναντι στις ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη, ο Τσεν απαντούσε στις κλήσεις συγγενών και φίλων που επικοινωνούσαν συχνά μαζί του από φόβο ότι θα συλληφθεί για τα ρεπορτάζ του.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής αναρτήθηκε ένα βίντεο με την μητέρα του 34χρονου να λέει ότι ο γιος της εξαφανίστηκε.

Σε νεότερο βίντεό της, η γυναίκα ενημέρωσε ότι ο γιος της μπήκε με το ζόρι καραντίνα. Όταν ρώτησε τις αρχές της Ουχάν πότε έγινε αυτό και πού πήγαν τον Τσεν, δεν πήρε ποτέ καμία απάντηση.

Φίλος του Τσεν πρόσθεσε στις μαρτυρίες ότι σε επικοινωνία του τις τελευταίες ώρες πριν την εξαφάνισή του ο 34χρονος ήταν σε καλή κατάσταση.

Η οικογένεια και οι φίλοι του Τσεν δεν ανησυχούν μόνο για το ενδεχόμενο να έχει πέσει θύμα λογοκρισίας από τις κινεζικές αρχές, αλλά και από την πιθανότητα να κολλήσει πράγματι τον κοροναϊό όσο είναι «εξαφανισμένος».

Η επίσκεψη στο Χονγκ Κονγκ

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Τσεν Κιουσί είχε επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ εν μέσω των μεγάλων διαδηλώσεων υπέρ της Δημοκρατίας στην περιοχή.

Τα βίντεο του, τότε, προκάλεσαν την αντίδραση των αρχών οι οποίες αρχικά τον ανακάλεσαν στην ηπειρωτική Κίνα και στη συνέχεια τον ανέκριναν επανειλλημένα για τη δράση του στο Χονγκ Κονγκ. Το επόμενο βήμα, μάλιστα, ήταν να του κλείσουν τους λογαριασμούς του στα social media.

Η ποινή αυτή δεν πτόησε τον 34χρονο ο οποίος τον Οκτώβριο επανήλθε στα κοινωνικά δίκτυα και το YouTube.

«Πρέπει να επιμείνω γιατί αυτό είναι το σωστό ανεξάρτητα από την πίεση και τα εμπόδια που συναντώ» δήλωνε τότε.

Το συγκινητικό βίντεο από την Ουχάν

«Τι δημοσιογράφος είμαι αν δεν τρέξω στην πρώτη γραμμή όταν υπάρχει καταστροφή;» αναρωτιόταν στο πρώτο του βίντεο από την Ουχάν.

Τότε υποσχόταν, μάλιστα, «δεν θα ξεκινήσω ούτε θα διασπείρω φήμες, δεν θα προκαλέσω πανικό ούτε και θα συγκαλύψω την αλήθεια».

Στις 30 Ιανουαρίου και αφού είχε συμπληρώσει έξι 24ωρα στην Ουχάν – έχοντας παράλληλα αντιληφθεί και την πίεση των κινεζικών αρχών – έλεγε σε ένα βίντεο μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του: «Φοβάμαι, έχω μπροστά μου τον ιό και πίσω μου τις κινεζικές αρχές ασφαλείας».

«Θα συνεχίσω, όμως, για όσο είμαι ζωντανός να στέλνω ειδήσεις από αυτή την πόλη. Γιατί θα πρέπει να φοβάμαι Κομμουνιστικό Κόμμα;» πρόσθετε.

Στο ίδιο βίντεο, μάλιστα, ο Τσεν κάνει αναφορά στη σύλληψη οχτώ ατόμων που τιμωρήθηκαν από την αστυνομία της Ουχάν για «διασπορά φημών» ενώ στην πραγματικότητα ήταν οχτώ επαγγελματίες υγείας – ανάμεσά τους πιστεύεται ότι ήταν και ο γιατρός-ήρωας – που προσπάθησαν να σημάνουν συναγερμό για τον κοροναϊό.

Ήρωας ο ερασιτέχνης δημοσιογράφος

Φυσικά, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης – αυτά που τόσο άργησαν να αναγνωρίσουν τον ηρωισμό του οφθαλμίατρου Λι Γουενλιάνγκ – δεν έχουν γράψει για την εξαφάνιση του Τσεν Κιουσί.

Στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως, ο νεαρός δημοσιογράφος αντιμετωπίζεται ως ήρωας.

Η οργή του κόσμου είναι ήδη μεγάλη για τον θάνατο του Λι. Ο Τσεν ήταν ήδη δημοφιλής στο Διαδίκτυο, οπότε τώρα η εξαφάνισή του αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τους καταπιεσμένους συμπολίτες του.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024