Ένα από τα πράγματα που συζητήθηκαν πολύ το προηγούμενο διάστημα σε σχέση με τις αλλαγές στο καθεστώς των Ιπποδρομιών και κυρίως τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Φιλίππου Ένωσης Ελλάδας, στη διοίκηση της οποία πλέον έχει αυξημένο ρόλο η «Ιπποδρομίες ΑΕ» (θυγατρικής της ΟΠΑΠ ΑΕ), ήταν το τι ακριβώς θα γινόταν με τους ελέγχους ντόπινγκ, που είναι μια βασική πλευρά της αξιοπιστίας των συγκεκριμένων αγώνων, ιδίως από τη στιγμή που σχετίζονται και με τον στοιχηματισμό.

Και αυτό γιατί δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι μία από τις αρνητικές παρενέργειες των αλλαγών θα ήταν η ανακοπή των προσπαθειών που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση της Φιλίππου Ένωσης Ελλάδας για να αναβαθμιστεί ο έλεγχος για ντόπινγκ, με την χρήση των υπηρεσιών αξιόπιστου ειδικού κέντρου του εξωτερικού.

Ωστόσο, φαίνεται πως πλέον διαμορφώνονται νέες πρακτικές ως προς το χειρισμό τέτοιων κρουσμάτων, πρακτικές που δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «βέλτιστες».
Αναφερόμαστε στον ίππο Άσιαν Σκάι, με προπονητή τον ‘Αδωνι Κρητικό, που παρότι βρέθηκε ντοπαρισμένος, συμμετέχει κανονικά την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στην 9η Ιπποδρομία. Ειδικότερα, κατά τη δειγματοληψία που έγινε στην ιπποδρομιακή συγκέντρωση στις 29 Δεκεμβρίου 2019 στα ούρα του συγκεκριμένου ίππου ανιχνεύθηκε η ουσία DICLOFENAC. Μάλιστα, ο προπονητής του ίππου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να γίνει και εξέταση του β΄ δείγματος, άρα μένει το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου από το πρώτο δείγμα. Υποθέτουμε ότι η απόφαση αυτή στηρίζεται στο είδος της συγκεκριμένης απαγορευμένης ουσίας και τις προβλέψεις του σχετικού ποινολογίου.

Ακόμη πάντως και εάν η συγκεκριμένη απόφαση τηρεί το γράμμα, αυτό δεν ακυρώνει τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει για το χειρισμό των ζητημάτων ντόπινγκ το τελευταίο διάστημα.
Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά την επανεκκίνηση των ιπποδρομιών μετά την παρατεταμένη κρίση είχαμε την περίπτωση αλόγου (ΜΕΣΜΕΡΙΣΜ) που πέθανε κατά την διάρκεια ιπποδρομίας και στο οποίο πρώτο δείγμα ανιχνεύτηκε απαγορευμένη ουσία.

Ωστόσο, επειδή όπως αναφέρθηκε χάθηκε το δεύτερο δείγμα και άρα δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ο προπονητής του (Χρ. Σταύρου) δεν κατηγορήθηκε για παράβαση των σχετικών κανονισμών.

Γράψτε το σχόλιο σας