Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Ασφυκτιά η Μόρια – Τις ΜΚΟ «βλέπει» πίσω από τα επεισόδια ο Μηταράκης

Προσφυγικό: Ασφυκτιά η Μόρια – Τις ΜΚΟ «βλέπει» πίσω από τα επεισόδια ο Μηταράκης

Η κυβέρνηση έχει εστιάσει περισσότερο στη λειτουργία των ΜΚΟ, οι οποίες βρίσκονται στο «μικροσκόπιό» της και που η κυβέρνηση κατηγορεί πως βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο.

Πονοκέφαλος για την κυβέρνηση έχει αποδειχθεί η διαχείριση του προσφυγικού ενώ στα όρια τους φαίνεται να έχουν φτάσει οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου, καθώς και οι πρόσφυγες οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι σε αυτά.

Η κυβέρνηση ωστόσο αποφάσισε να εστιάσει περισσότερο στη λειτουργία των ΜΚΟ, οι οποίες βρίσκονται στο «μικροσκόπιό» της και που η κυβέρνηση κατηγορεί πως βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο.

Σε συνέντευξή του χτες στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε πως «αντιλαμβανόμαστε την πίεση του μεταναστευτικού», λέγοντας ότι «είχαμε αυξημένες ροές το 2019» και πως «υπάρχει μια κατάσταση υπερπληθυσμού πλέον στα νησιά μας» και «είναι κουρασμένες οι τοπικές κοινωνίες μετά από 5 χρόνια που αντιμετωπίζουν τη κρίση του μεταναστευτικού».

Ο Νότης Μηταράκης πρόσθεσε ότι υπήρχαν «συγκεκριμένες, λίγες ΜΚΟ οι οποίες συνέβαλαν στην αντίδραση που υπήρξε από τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια. Ήδη περάσαμε νομοθεσία που δημιουργεί το νέο μητρώο προσώπων και ΜΚΟ. Θεωρούμε ότι υπήρχαν συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΜΚΟ) οι οποίες συνέβαλαν στα γεγονότα.

Ένα κλίμα το οποίο υπήρχε, έντασης, δικαιολογημένο λόγω του υπερπληθυσμού, που υπάρχει, δασκαλεύτηκε να δημιουργήσει αυτά τα επεισόδια. Έχει ηρεμήσει πλέον η κατάσταση στη Μόρια, ευελπιστώ ότι αυτό το κεφάλαιο της έντασης τουλάχιστον προσωρινά έχει αντιμετωπιστεί.

Υπενθυμίζεται πως η νέα ρύθμιση για τη λειτουργία των ΜΚΟ προβλέπει μεταξύ άλλων:

-Σύσταση Μητρώου μελών και εργαζομένων στις ΜΚΟ,

-θεσμοθέτηση ειδικής επιχορήγησης προς τους δήμους στα όρια των οποίων λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων,

-επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συντονιστή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστατευτικού προβλήματος.

Μουζάλας: Το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός

Από τη πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας αναφέρθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Μηταράκης περί υποκίνησης από τις ΜΚΟ λέγοντας:

«Εγώ με τις ΜΚΟ ήρθα πάρα πολλές σε ρήξη. Φτιάξαμε το μητρώο το 2016 εμείς. Φτιάξαμε ειδική επιτροπή σε όλα τα νησιά από τον γγ Αιγαίου, από τον σύλλογο τον ιατρικό, τον σύλλογο τον νομικό κτλ όπου ανάμεσα στα άλλα που ζητούσαμε ήταν και η διαπίστευση των φυσικών προσώπων».

Εκείνη τη στιγμή ο κ. Μηταράκης απάντησε ότι «δεν το κάνατε ποτέ αυτό», με τον κ. Μουζάλα να απαντά: «Θα δούμε και εσείς πως θα το κάνετε. Εγώ λέω ότι το πρόβλημα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός».

Μουτζούρης: Δεν θέλουμε κανέναν μετανάστη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, τόνισε πως έχει καταντήσει «ζούγκλα η ζωή των ανθρώπων (στα νησιά του Β. Αιγαίου). Δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις τράπεζες, το νοσοκομείο. Δεν μπορούν να έχουν την αστυνομική συνδρομή. Δεν πάει άλλο, αυτό που έγινε χθες και προχθές στη Μυτιλήνη φοβάμαι ότι θα επαναληφθεί».

Αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσαν, με τη μεγάλη συγκέντρωση προ ημερών στα τρία μεγάλα νησιά, που λέει ότι «δεν θέλουμε καμία νέα δομή. Ούτε κλειστή ούτε ημίκλειστη, ούτε ανάμεσα στους δύο δήμους. Θέλουμε κλείσιμο των υπαρχουσών δομών. Δεν θέλουμε στα πολύπαθα νησιά του βορείου Αιγαίου κανένα μετανάστη».

«Είναι ντροπή αυτή η αντιμετώπιση των ΜΚΟ»

«Η αντιμετώπιση των ΜΚΟ στο προσφυγικό είναι ντροπή» επιγράφεται σχόλιο της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt το οποίο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Ο λόγος για τον οποίο δεν πέθαναν περισσότεροι άνθρωποι στο Αιγαίο τα προηγούμενα χρόνια ήταν η δουλειά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο πεδίο.

»Οι συνεργάτες τους έστηναν αντίσκηνα, μοίραζαν φαγητό, αγόραζαν ρουχισμό για μικρά παιδιά. Σε αυτούς τους ακτιβιστές εστιάζει τώρα η νέα συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. (…)

»Εάν οι αρχές ήθελαν και μπορούσαν να ανταποκριθούν στα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα θα ήταν ανάξιο λόγου να μιλάμε γι αυτό. Αλλά με δεδομένη την αποτυχία της Ελλάδας η αντιμετώπιση εκείνων που βοηθούν είναι ντροπή. Είναι και ένα στημένο παιχνίδι. Με τον νέο νόμο οι αρχές θέλουν απλώς να ξεφορτωθούν τις ανεπιθύμητες ΜΚΟ».

Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων : Συνεργασία και διάλογος ως αντίδοτο στην πόλωση

Ανακοίνωση για την έκρυθμη κατάσταση στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εξέδωσε το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων.

Η οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και καλεί σε συνεργασία και διάλογο για να αποφευχθεί η πόλωση.

«Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν με τη γνώση και την εμπειρία τους και να δημιουργήσουν από κοινού ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας για να δοθούν, επιτέλους, λύσεις τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Καλούμε την ελληνική Πολιτεία στη δημιουργία κοινών πλαισίων συνεργασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων, ούτως ώστε να γεφυρωθούν κι όχι να μεγιστοποιηθούν τα προβλήματα» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024