Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επενδύσεις και διεθνείς συμμαχίες αναζητά ο Μητσοτάκης σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα

Επενδύσεις και διεθνείς συμμαχίες αναζητά ο Μητσοτάκης σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα

Τριήμερο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι επενδύσεις, η οικονομική και διπλωματική ατζέντα του πρωθυπουργού με τους συνομιλητές του στην Αραβική Χερσόνησο. Απόψε το απόγευμα η αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για το Ριάντ

Με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στην Αραβική Χερσόνησο. Ο πρωθυπουργός αναχωρεί το απόγευμα της Κυριακής για τριήμερο ταξίδι (2-4 Φεβρουαρίου) που περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει μήνυμα εξομάλυνσης των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την προώθηση επενδυτικών projects προκειμένου να προσελκυστούν οι άραβες επενδυτές.

Σημαντικές ευκαιρίες

Ο πρωθυπουργός άλλωστε τις τελευταίες μέρες έχει σηκώσει ψηλά στην ατζέντα του τόσο την αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Fitch όσο και την έκδοση 15ετούς ομολόγου.

Η χώρα μας, θα επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης στους συνομιλητές του, επιστρέφει στην κανονικότητα και προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου από την πιο στενή οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, κέρδος θα έχουν και ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, μέσω της συμμετοχής τους σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά project που βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στις χώρες του Κόλπου.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο τριήμερο ταξίδι του στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης

Ωστόσο, οι συναντήσεις που θα έχει στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο κ. Μητσοτάκης θα έχουν πέραν του οικονομικού ενδιαφέροντος και καθαρά γεωπολιτικό – διπλωματικό χαρακτήρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετάσχουν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Patriot

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη πραγματοποιείται με φόντο την πρόσφατη γνωστοποίηση της ελληνικής πρόθεσης να διαθέσει στην Σαουδική Αραβία μια πυροβολαρχίας Patriot για την προστασία υποδομών ενέργειας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν σημαντικές αντιθέσεις με την Τουρκία, σε αντιδιαστολή με το Κατάρ που μπορεί να θεωρηθεί και σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι πρόσφατα ο κ. Δένδιας βρέθηκε στο Ριάντ και στο Άμπου Ντάμπι προκειμένου να εξασφαλίσει συμμαχίες κατά του τουρκολιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αν και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού  σημειώνουν ότι η σημερινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είχε σχεδιαστεί πριν προκύψουν οι τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία και τη Λιβύη, εντούτοις δεν πρέπει να θεωρηθεί άσχετη με αυτές τις εξελίξεις.

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση Patriot, στη Σαουδική Αραβία από την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική από τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι  «είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν συνιστά απειλή ας βάρος άλλων κρατών ούτε φυσικά μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή της στη διαμάχη της Σαουδικής Αραβίας με άλλες χώρες».

Το κόστος της διάθεσης του συστήματος θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία και σε αυτό περιλαμβάνεται και η μετακίνηση και διαμονή προσωπικού, περίπου 130 ατόμων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές και συναντήσεις στο Ριαντ της Σαουδικής Αραβίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας (και Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Βασιλείου), Mohammad bin Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr. Majid bin Abdullah Al Qasabi και ακολούθως με τον Διοικητή του Public Investment Fund (PIF) Yasir Al-Rumayyan.

Την Δευτέρα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και αμέσως μετά θα ακολουθήσει διμερής συνάντηση παρουσία αντιπροσωπειών.

Την Δευτέρα το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Την Τρίτη το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024