Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Πομπέο - Λουκασένκο με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Λευκορωσίας

Συνάντηση Πομπέο – Λουκασένκο με στόχο την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ – Λευκορωσίας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, επισκέπτεται σήμερα τη Λευκορωσία, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, επισκέπτεται σήμερα τη Λευκορωσία, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Πομπέο γίνεται έτσι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που συναντάται με τον ηγέτη της άλλοτε σοβιετικής δημοκρατίας, ο οποίος επικρίνεται για αυταρχισμό από τους αντιπάλους του, αφότου οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν πριν από σχεδόν μιάμιση δεκαετία.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ συναντάται με τον πρόεδρο Λουκασένκο και τον υπουργό Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Μακέι, για να «υπογραμμίσει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη, σταθερή και ευημερούσα Λευκορωσία και να εκφράσει τη βούλησή μας να εξομαλύνουμε τις διμερείς σχέσεις μας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Πομπέο πραγματοποιεί περιοδεία σε διάφορες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να ενισχύσει τις σχέσεις της με τα κράτη της περιφέρειας όπου παραδοσιακά διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο η Ρωσία.

Ο Λουκασένκο, στην εξουσία ένα τέταρτο του αιώνα, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τη Μόσχα, τον πιο στενό σύμμαχό του, ότι χρεώνει υπέρογκα ποσά για το πετρέλαιο και το αέριο που αγοράζει το Μινσκ.

Εν μέσω της διένεξης, η Λευκορωσία αναζητά πρώτες ύλες από άλλους προμηθευτές.

Οι ΗΠΑ και η Λευκορωσία βρίσκονται σε πορεία αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεών τους κατά τους τελευταίους μήνες, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον να συναντάται με τον Λουκασένκο τον Αύγουστο, για να συζητήσει τις προσπάθειες μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν μπει σε κρίση πριν από σχεδόν μιάμιση δεκαετία, όταν η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις στον Λουκασένκο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2006, κατηγορώντας τον για «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο πλαίσιο μιας εκστρατείας «καταστολής» της αντιπολίτευσης.

Οι αμερικανικές κυρώσεις είχαν εξωθήσει το Μινσκ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Λευκορωσίας στην Ουάσινγκτον και να επιμείνει ο αμερικανός πρεσβευτής να εγκαταλείψει την επικράτεια της Λευκορωσίας.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024