Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τσίπρας παίρνει το όπλο του και αντεπιτίθεται στην κυβέρνηση

Ο Τσίπρας παίρνει το όπλο του και αντεπιτίθεται στην κυβέρνηση

Πόσο στενό είναι το “κοστούμι” υπερκομματικής υπευθυνότητας  που έχει φορέσει ο Αλέξης Τσίπρας. Τι θα κάνει με στη ψηφοφορία για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ 

Ως την τελευταία πράξη του έργου της συναίνεσης βλέπει η πλειοψηφία των μελών του  ΣΥΡΙΖΑ τη θετική ψήφο στην εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τις εθνικές εκλογές έως σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση έχει στηρίξει κυβερνητικές επιλογές και εκτιμάται πως πλέον πρέπει να βγει επιθετικά και να μην εγκλωβίζεται στην κυβερνητική κοινοβουλευτική ατζέντα.

Υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, αλλά και του μουδιάσματος που έχει φέρει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, στην ηγετική ομάδα του κόμματος αναζητείται τρόπος να περάσει το “μήνυμα” στις κοινωνικές ομάδες.

Εκτός από το να ζεσταίνονται οι μηχανές για μία πιο συγκρουσιακή αντιπολίτευση – όταν δοθεί  η ευκαιρία σε διάφορα νομοσχέδια- στην Κουμουνδούρου ετοιμάζουν κάτι σαν τη Βίβλο των λαθών της παρούσας κυβέρνησης. Θα καταγράφονται όλα τα λάθη ώστε τονίζονται σε όλους τόνους οι ελλείψεις, όπως και τα σημεία όπου δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο.

Το “κοστούμι” της  υπερκομματικής υπευθυνότητας  που έχει φορέσει ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να είναι πλέον πολύ “στενό” και η βάρκα της “ουσιαστικής αντιπολίτευσης”  φαίνεται πως μπατάρει. Εδω και καιρό έχει μπει ένα μέγα ερωτηματικό στο αν η συναίνεση που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας κινείται έξω από το στενό κομματικό του περιβάλλον.

Από τις κινήσεις του, πάντως, φαίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διάθεση να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ χρονικά πίσω και να κινηθεί στην ίδια ρητορική με όσους θέλουν να φρενάρουν την προοδευτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος. Είναι αδιαμφισβήτητη η στοχοπροσήλωση του Αλέξη Τσίπρα να πάρει όσο μεγαλύτερο ποσοστό από το κέντρο και να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα ικανό και δυνατό όχημα προκειμένου  να μπει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου και να επανέλθει το κόμμα στο τιμόνι της διακυβέρνησης.

Πόντιος Πιλάτος για  τη συμφωνία με τις ΗΠΑ

Η υπερψήφιση της Αικατερίνης Σακελλαρόπουλου έφερε τον Αλέξη Τσίπρα  στην ίδια πλευρά της όχθης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που δεν αποτέλεσε εξαίρεση από τον Ιούλιο.  Παρόμοια και η διαχείριση για τη ψήφο των ομογενών. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συνταγματική αναθεώρηση με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κοινοβουλευτικό περιθώριο, αλλά στη ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό άλλαξε γνώμη. Όταν έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος ότι μπορεί να χάσει  μελλοντικούς ψηφοφόρους επέστρεψε στο τραπέζι της συζήτησης, υπερψηφίζοντας τις σχετικές ρυθμίσεις.

Το κρίσιμο για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εθνικά ζητήματα και τα  ελληνοτουρκικά. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ έγινε αντικείμενο σφοδρότατης κριτικής,  με την Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για φιάσκο, ενώ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Ομως, λίγες ημέρες αργότερα στη  συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξε πεδίο σύγκλισης σε ότι αφορά τη Χάγη, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Από την άλλη, ζήτησε από την κυβέρνηση να παγώσει την κύρωση  της αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όπου το μεγαλύτερο μέρος του περιεχόμενο της είχε προετοιμαστεί από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τι θα κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα ψηφίσει υπέρ κάνοντας πίσω στα περί παγώματος ή  θα ψηφίσει κατά θυμίζοντας τον παλιό του εαυτό; Η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει οι βουλευτές να αντιταχθούν σε αυτό ψηφίζοντας όχι την Πέμπτη, όπου και θα μπει στη Βουλή προς ψήφιση. Επιθυμεί το λευκό.

Αυτή είναι η γραμμή της ηγεσίας του κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί την  αρνητική στάση του κόμμα του, κυρίως διότι δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις που έχτισε με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, δε θέλει να “χαρίσει” στον Κυριάκο Μητσοτάκη το προνόμιο να αποτελεί το μοναδικό συνομιλητή στην Ελλάδα.

Το στοίχημα Τσίπρα

Ως εκ τούτου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις  στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Το στοίχημα είναι να κάνει δυνατή αντιπολίτευση, που να παραπέμπει σε ένα  κόμμα εξουσίας, χωρίς να παραπέμπει σε ένα μικρό κόμμα διαμαρτυρίας. Παράλληλα, θα πρέπει να βρει τρόπο να ενώσει τα κόμματα του κέντρου απέναντι στη “δεξιά”  όπως λέει ο ίδιος, με αφορμή να γίνουν οι απαραίτητες συμμαχίες στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009, αλλά και από το 2012 είναι τεράστια και αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω  από το Συνέδριο της Άνοιξης. Από το 3%, έγινε κυβέρνηση και πλέον είναι η αξιωματική αντιπολίτευση του 33%.Πέρασε από τους δρόμους και τις πορείες, στους “καναπέδες” του Μεγάρου Μαξίμου και στα υπουργεία, εφαρμόζοντας και Μνημόνιο. Τα βασικά εμπόδια της ηγεσίας του κόμματος στο δρόμο προς το άνοιγμα του κόμματος είναι πως πρέπει εφεξής να ξεπεράσει τα περί αριστερής μόνον ταυτότητας και να περάσει σε μία εποχή προσέλκυσης νέων στελεχών και μελών, ξεπερνώντας  τη φάση εξωστρέφειας στην οποία έχει βυθιστεί.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024