Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα κάνει καλούς φίλους το παιδί;

Πώς θα κάνει καλούς φίλους το παιδί;

Είναι σημαντικό να περιτριγυρίζετε από καλούς φίλους που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει οποιαδήποτε δυσκολία στην καθημερινότητά του.

Ήδη από το νηπιαγωγείο το παιδί ξεκινά να κοινωνικοποιείται ολοένα και περισσότερο ενώ από το δημοτικό κάνει πιο προσωπικές επιλογές, αναλόγως των χαρακτηριστικών που θέλει να έχουν οι φίλοι του.

Είναι λογικό να ανησυχείτε για τους φίλους που επιλέγει το μικρό σας, ωστόσο είναι σημαντικό να γίνεστε παρεμβατικοί, αποφασίζοντας ποιον μπορεί και ποιον δεν μπορεί να κάνει παρέα.

Αντίθετα δοκιμάστε τις ακόλουθες στρατηγικές προκειμένου να το βοηθήσετε να έχει δίπλα του φίλους που το νοιάζονται και το αγαπούν πραγματικά.

Να θυμάστε ότι λειτουργείτε ως πρότυπο: Δείξτε στο παιδί σας πόσο πολύ εκτιμάτε τους φίλους σας, όπως και όλα όσα τους δίνετε αλλά και παίρνετε από εκείνους. Παίξτε παιχνίδια μαζί του, δίνοντας έμφαση στο πόσο καλό είναι να μοιραζόμαστε αλλά και να κάνουμε υπομονή για την σειρά μας, δεξιότητες ενός καλού φίλου.

Ενθαρρύνετε, μην πιέζετε: Κρίνεται απαραίτητο να ενθαρρύνετε το παιδί να μιλάει σε άλλα παιδάκια, ειδικά αν είναι ντροπαλό, δεν πρέπει όμως να γίνετε πιεστικοί γιατί αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα από αυτό που ελπίζατε. Δώστε του λίγο χρόνο για να αισθανθεί άνετα, να βρει τους ρυθμούς του και να κοινωνικοποιηθεί.

Παλιοί και νέοι φίλοι μαζί: Το να έχει έναν πολύ καλό φίλο είναι υπέροχο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παίζει μόνο με αυτόν. Αν βλέπετε ότι το μικρό σας έχει την τάση να κάνει σχεδόν κάθε δραστηριότητα με έναν μόνο φίλο, είναι σημαντικό να του εξηγήσετε ότι είναι εντάξει αλλά τονίστε ότι μπορεί να προσκαλέσει στο παιχνίδι του και νέους φίλους.

Μην παραμελείτε τον προσωπικό χρόνο: Παρατηρήστε τις διαθέσεις του μικρού σας και μην υπερφορτώνετε το κοινωνικό του «πρόγραμμα» με επισκέψεις φίλων ή βόλτες για παιχνίδι. Μπορεί να λατρεύει να περνά χρόνο με τους φίλους του, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσωπικό χρόνο για να χαλαρώνει και να ανασυγκροτείται.

Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του: Μπορεί να είστε ιδιαίτερα κοινωνικοί, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και το μικρό σας νιώθει άνετα όταν περιτριγυρίζεται συνέχεια από φίλους. Παρακολουθήστε πως συμπεριφέρεται γύρω από τους φίλους του και αν αντιληφθείτε ότι του αρέσουν οι μικρότερες παρέες ή ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο μόνο του μην το πιέσετε.

Πώς διαχειριζόμαστε έναν ενοχλητικό φίλο;

Κάθε φιλία έχει σκαμπανεβάσματα, είναι όμως σημαντικό μετά τους μικρούς τους καυγάδες να συζητούν με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον. Ενθαρρύνετέ το να ξεκινήσει την συζήτηση και να προσπαθήσει να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του.

Αφού το κάνει τονίστε ότι είναι σημαντικό να ακούσει τα συναισθήματα του φίλου του, προκειμένου να αντιληφθεί το λάθος του. Στην περίπτωση που έχει κάνει όντως λάθος είναι καλό να απολογηθεί, ζητώντας συγγνώμη ενώ αν ο φίλος του απολογηθεί θα ήταν καλό να την δεχθεί. Αν η ενοχλητική συμπεριφορά συνεχίσει μετά από αυτά είναι σημαντικό να δηλώσει στο φίλο του πώς νιώθει αλλά και να ενημερώσει και εσάς.

Αφού εκφράσει τα συναισθήματά του, δώστε του να καταλάβει πως είναι εντάξει να απομακρυνθεί και να πάρει απόσταση, ώστε να σκεφθεί ή να ηρεμήσει.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024