Η μεσαία ιδιοκτησία αποτελεί την οικονομική και κοινωνική «ραχοκοκκαλιά» της χώρας, γι΄αυτό και το δικηγορικό σώμα εναντιώθηκε έμπρακτα στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΝΦΙΑ, και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και στην αλόγιστη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός σε Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Η ανάγκη ουσιαστικής προστασίας της ιδιοκτησίας, ως ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά και γενικότερα των κοινωνικών δικαιωμάτων, ήταν το αντικείμενο της παρέμβασης του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομελείας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρη Βερβεσού, στο 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι η μεσαία ιδιοκτησία αποτελεί την οικονομική και κοινωνική «ραχοκοκκαλιά» της χώρας μας, γι΄αυτό και το δικηγορικό σώμα εναντιώθηκε έμπρακτα στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΝΦΙΑ, και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού του φόρου, αλλά και στην αλόγιστη και ατεκμηρίωτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στην πρόσφατη, αιφνιδιαστική και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ποσού άνω των 240.000 ευρώ, η οποία θα μπορούσε ερμηνευτικά να επεκταθεί και στις κτηματολογικές αγωγές και δίκες, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους ιδιοκτήτες που θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους από το Δημόσιο ή τρίτους ή και σε άλλες περιπτώσεις».

Παραδιάς: Εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, δήλωσε ότι αυτονόητα η ΠΟΜΙΔΑ «συμπαρατάσσεται με όλους τους άλλους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς στην νομοθετική κατάργηση του άδικου αυτού μέτρου, το οποίο στην ουσία θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη».

Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε ο κ. Βερβεσός «στη γραφειοκρατική «μέγγενη» που παρακωλύει επί μήνες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες με δεκάδες χειρόγραφα ακόμη εκδιδόμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις και χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στους επαγγελματίες για έλεγχο των κτηματολογικών εγγραφών και ειδικότερα τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου ιδιοκτησιακών τίτλων στους δικηγόρους, γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια των συναλλαγών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr