Ακόμα μια προκλητική προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτή τη φορά προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη, κάνει η Τουρκία

Ακόμα μια προκλητική προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αυτή τη φορά προς τα δυτικά και σε σημείο της θαλάσσιας ζώνης που συμφώνησε με τη Λιβύη, κάνει η Τουρκία.

Η Άγκυρα, τη στιγμή που σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στην καρδιά της κυπριακής ΑΟΖ, άρχισε να προετοιμάζει την έκδοση σχετικών αδειών προς την Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ.

Με την εν λόγω κίνηση η Τουρκία έρχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία είναι σε συνέχεια των ενεργειών της πέριξ της Κύπρου. Με τις προηγούμενες ενέργειές της η Τουρκία θέλησε να «οριοθετήσει» τις διεκδικήσεις της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Τώρα αναμένεται ότι θα επιδιώξει να καταδείξει τα όριά της στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας στη βάση του μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, επικαλούμενος πληροφορίες από την κυπριακή εφημερίδα Hurriyet, o γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, αρμόδιος για θέματα διμερών πολιτικών σχέσεων και θέματα ναυτιλίας και αεροπλοΐας, Τσαγατάι Ερτζιγές, σε δηλώσεις του, στο πλαίσιο πάνελ που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, άρχισε να εργάζεται στο θέμα της παραχώρησης νέας αδειοδότησης στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για να αρχίσει νέες έρευνες στα «δυτικά της Τουρκικής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Το υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει ότι εργάζεται για την έκδοση νέων αδειών προς την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου για έρευνες και εξορύξεις, πέρα από τις άδειες που παραχώρησε στην εν λόγω εταιρεία το 2009 και 2012» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τσαγατάι Ερτζιγές.

Σύμφωνα, δε, με τον Τούρκο αξιωματούχο, τα σεισμογραφικά σκάφη «Ορούτς Ρέις» και «Μπαρμπαρός» βρίσκονται στην Αντάλια αναμένοντας νέες αποστολές οι οποίες θα τους καθοριστούν στη βάση του προγράμματος του υπουργείου Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε ανακοινώσει ότι εντός του 2020 θα δοθούν άδειες για νέες έρευνες και εξορύξεις. «Πρώτα θα σταλεί το «Ορούτς Ρέις» για σεισμογραφικές έρευνες», είπε ο Ερντογάν.

«Θέμα ωρών» η έναρξη της παράνομης γεώτρησης στο τεμάχιο 8

Την ίδια στιγμή, θέμα ωρών είναι η παράνομη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, βάσει έγκυρων πηγών, το γεωτρύπανο της Άγκυρας έχει πλέον σταθεροποιηθεί σε πολύ κοντινή απόσταση από τον στόχο «Ερατοσθένη Νότιο».

Παράλληλα, έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια και υλικά από τα συνοδευτικά σκάφη.

Οι ενδείξεις προδίδουν ολοκλήρωση προεργασιών και ότι επίκειται, πλέον, η έναρξη της παράνομης γεώτρησης για την «αφαίμαξη» τυχόν κοιτάσματος φυσικού αέριου.

Και παράνομη Navtex

Μάλιστα, το σημείο της επικείμενης γεώτρησης διαφαίνεται και από τις συντεταγμένες στην οδηγία Νavtex, που εξέδωσε πρόσφατα η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, δεσμεύει περιοχή με έκταση μικρότερη των 5 με 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην περιοχή αυτή, διεξήχθη το 2017 ολοκληρωμένη μελέτη από την ΕΝΙ, με δειγματοληψία από υποβρύχια ρομπότ.

Πρόκειται για τη μελέτη που κατέληξε στα χέρια της Τουρκίας, δημιουργώντας σύγχυση στη Λευκωσία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr