Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγκυρα : Ανοιχτή σε προσφυγή στη Χάγη, αλλά με ευρεία ατζέντα

Άγκυρα : Ανοιχτή σε προσφυγή στη Χάγη, αλλά με ευρεία ατζέντα

Έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα με ευρεία ατζέντα για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δηλώνει η Τουρκία, χωρίς να αποκλείει ακόμη και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Στα άκρα συνεχίζει να παίζει η Τουρκία, προκαλώντας την Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα: υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση νησιών, FIR, φυσικούς πόρους, γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και ανοιχτά της Κρήτης, και με όλους τους τρόπους: επίσημες ανακοινώσεις, δηλώσεις αξιωματούχων, αναρτήσεις και κοινοποιήσεις.

Το νέο χτύπημα ήρθε πάλι από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που μετά το παραλήρημα ανοίγοντας όλα τα θέματα, και τις κορόνες περί «αποδυνάμωσης της Ελλάδας», τώρα σε νέα επίδειξη ισχύος λέει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα η Τουρκία δεν φοβάται τίποτα και είναι ανοιχτή σε κάθε μέσο εξεύρεσης ειρηνικής διευθέτησης συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναβιώσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών συνομιλιών και είναι προετοιμασμένη να ξεκινήσει έναν νέο δίαυλο διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Δηλώνει μάλιστα πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αποκλείει κάθε μέσο ειρηνικής διευθέτησης, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Επιπλήττει δε την Ελλάδα ότι αντί να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου, μόλις «στριμώχνεται» καταφεύγει στη ΕΕ και περιμένει από τρίτους να της λύσουν τα προβλήματα. Σε αντίθεση προφανώς με την Τουρκία, που μόλις στριμώχνεται απειλεί θεούς και δαίμονες, δρομολογώντας κινήσεις και επιλέγοντας συμπεριφορές κατά παράβαση κάθε πρόβλεψης του διεθνούς δικαίου και κάθε κανόνα καλής γειτονίας.

Έτοιμη να ενεργοποιήσει όλους τους διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα

Έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα με ευρεία ατζέντα για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δηλώνει η Τουρκία, χωρίς να αποκλείει ακόμη και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

«Θα θέλαμε να εξετάσουμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με τις άλλες διαφορές στο Αιγαίο, με σκοπό την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείουμε κάθε μέσο ειρηνικής διευθέτησης να συμφωνηθεί αμοιβαία και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου» ισχυρίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 1960 και αυτό είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο.

«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στη συστηματική παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 και, ως εκ τούτου, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε και υποστήριξε πως η Ελλάδα απέφυγε την αμφισβήτηση αυτής της διαφοράς.

Ο Ερντογάν κάλεσε τον Μητσοτάκη σε διαπραγματεύσεις για την Ανατολική Μεσόγειο

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τις διαπραγματεύσεις τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές ακόμα και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα κάθε φορά που στριμώχνεται χρησιμοποιεί τρίτους»

«Η Ελλάδα, όμως, αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθήσει και να μιλήσει μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο, διαμαρτύρεται προς την ΕΕ, και ελπίζει σε βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο Χαμί Ακσόι, ανεβάζοντας τους τόνους.

«Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος, αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες, κάθε φορά που θα έχει στριμωχθεί» κατέληξε.

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024