Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Ένας νεκρός, κατέρρευσαν κτίρια

Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Ένας νεκρός, κατέρρευσαν κτίρια

Πολύ ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στην Ανατολική Τουρκία - Η δόνηση ήταν μεγέθους 6, 8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις - Στην περιοχή εκτυλίσσονται σκηνές πανικού με τους κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ από τις πρώτες εικόνες φαίνεται πως έχουν καταρρεύσει κτίρια - Για τουλάχιστον έναν νεκρό και τραυματίες κάνει λόγο η πρώτη επίσημη ενημέρωση

Ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους για ζημιές ή θύματα, με τις πρώτες εικόνες να δείχνουν πως έχουν καταρρεύσει κτίρια και τους κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους έντρομοι. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έκανε λόγο για τουλάχιστον έναν νεκρό.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην επαρχία Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία, ενώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου, το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,8 βαθμοί.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ.

Στους δρόμους οι κάτοικοι – Κατέρρευσαν κτίρια

Στην περιοχή εκτυλίσσονται σκηνές πανικού με τους κατοίκους της περιοχής να έχουν βγει στους δρόμους. Την ίδια ώρα, στις πρώτες εικόνες που μεταδίδονται από τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται να έχουν εκδηλωθεί υλικές ζημιές.

Μάλιστα, σε βίντεο που αναρτούν χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνεται να έχουν καταρρεύσει κτίρια.

Τουλάχιστον ένας νεκρός η πρώτη επίσημη ενημέρωση

Σε μια πρώτη επίσημη ενημέρωση, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχει πεθάνει και τουλάχιστον ακόμη δύο έχουν τραυματιστεί, ενώ έκανε λόγο για καταρρεύσει κτιρίων.

«Έχουμε πληροφορίες ότι διάφορα κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν ζημιές στη Malatya Pötürge. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για ζημιές στα χωριά» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ισχυροί μετασεισμοί

Η σεισμική δόνηση μάλιστα έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στη Συρία και το Ισραήλ.

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί, γεγονός που οι σεισμολόγοι θεωρούν φυσιολογικό και προειδοποιούν για μεγάλου μεγέθους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για έναν σφοδρότατο σεισμό και παρατήρησε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας δίνει συνήθως σεισμικές δονήσεις της τάξης των 7 Ρίχτερ.

Υπογράμμισε, δε, ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς λόγω του γεγονός ότι ήταν πολύ επιφανειακός ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί.

https://twitter.com/oguzsonmeez/status/1220783338434285573

Αρκετά μακριά για να επηρεαστεί η Ελλάδα

Ερωτηθείς σχετικά, πάντως, επισήμανε ότι το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι αρκετά μακριά για να συνδεθεί με τον ελληνικό χώρο.

Ο ίδιος πάντως παρατήρησε πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ένα ναι ή ένα όχι για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Θα πρέπει να εκτιμήσουμε αναλυτικά τα δεδομένα που έχουμε, κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Δείτε βίντεο από τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό

https://twitter.com/GkhnKhrman/status/1220774343057321984

Sports in

Από τα γαριδάκια στα 2 δισ. ευρώ - Η πορεία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Ο ιδρυτής της Chipita και επικεφαλής της Bespoke μιλά στην πρωτοβουλία Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024