Ληστρική επιδρομή και πειρατεία η νέα τουρκική πρόκληση

Σε γλωσσικό ατόπημα και σε λανθασμένη, από μέρους του, χρήση της λέξης «υποκλοπή» απέδωσε σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος, το θόρυβο που προκλήθηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του σχετικά με τα περί πληροφοριών της τουρκικής πλευράς αναφορικά με το τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο ίδιος χρησιμοποίησε λάθος τον όρο «υποκλοπή», όταν κλήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία είχε στοιχεία και μελέτες που αφορούσαν το τεμάχιο 8.

Ληστρική επιδρομή και πειρατεία η νέα τουρκική πρόκληση

Ο κ. Κούσιος χαρακτήρισε τη νέα τουρκική πρόκληση «ληστρική επιδρομή» και «πειρατεία» και υπέδειξε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιβουλή και να μην αναλωνόμαστε σε αχρείαστες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.

Σημειώνεται πως χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πωςη κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορίες ότι η Τουρκία με κάποιο τρόπο διαθέτει μελέτες για το τεμάχιο 8.

Κύπρος:  Η Τουρκία έχει πληροφόρηση για το τεμάχιο 8 της ΑΟΖ

Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ, ο κ. Κούσιος, ερωτηθείς για τις πληροφορίες που υπάρχουν για τις κινήσεις της Τουρκίας, ανέφερε ότι «το τεμάχιο 8 είναι ο προκαθορισμένος στόχος για να γίνουν γεωτρήσεις από την Τουρκία, ενώ υπάρχει μια πληροφόρηση, η οποία μάλλον είναι ορθή, ότι έχουν υποκλέψει κάποια σχέδια και μελέτες από κάποια εταιρεία, γι’ αυτό και πήγαν σε συγκεκριμένο σημείο».

Διευκρίνισε πάντως  ότι δεν υπάρχει ούτε υπόνοια ούτε ανησυχία ότι ΕΝΙ και TOTAL έδωσαν στοιχεία στους Τούρκους.

«Υπάρχουν πληροφορίες ωστόσο που δείχνουν ότι οι Τούρκοι με κάποιον τρόπο έχουν πληροφόρηση για τις μελέτες», τόνισε.

Όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους «ΤΑ ΝΕΑ» η Τουρκία είναι φανερό ότι εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και δεν έστειλε το «Γιαβούζ» συμπτωματικά να τρυπήσει σε σημείο που απέχει μόλις μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετ. χιλιομέτρων από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ.

Η Τουρκία απογοητευμένη από τα μηδενικά αποτελέσματα των πέντε παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ (δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της Καρπασίας και μία νότια του Πισσουρίου), αποφάσισε να μην εμπιστευτεί τους γεωλόγους της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου και των νορβηγών συνεργατών τους και να προχωρήσει, έστω και εν μέρει στα τυφλά σε πιο «σίγουρο» στόχο, που έχει επεξεργαστεί η πολύπειρη ΕΝΙ, εκτιμά η εφημερίδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr