Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος 200 χιλιομέτρων στην επικράτεια της Ρωσίας

Το πρώτο σύστημα μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών του NATO (Alliance Ground Surveillance, AGS), το οποίο παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα στην Ιταλία, μπορεί να «βλέπει» σε βάθος στην επικράτεια της Ρωσίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γένς Στόλτενμπεργκ.

«Θα πετάνε πάνω από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Όμως θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος στις γειτονικές μας χώρες και θα μας προσφέρουν την δυνατότητα να αντιλαμβανόμαστε πολύ καλύτερα τι συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων μας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Verdens Gang.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μπορούν να βλέπουν σε βάθος 200 χιλιομέτρων στην επικράτεια της Ρωσίας. «Εάν είχαμε αυτές τις δυνατότητες το 2014, όταν η Ρωσία έκανε χρήση στρατιωτικής ισχύος στην Ουκρανία και προσάρτησε την Κριμαία, θα είχαμε μια πολύ πιο ακριβή πληροφόρηση για τα όσα συνέβαιναν» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Τα πρώτα drones RQ-4D Phoenix

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ στα εγκαίνια του συστήματος των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών, από τις ΗΠΑ έφθασαν στη Σικελία τα δύο πρώτα drones RQ-4D Phoenix.

Το σύστημα θα είναι έτοιμο να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία έπειτα από μερικούς μήνες, ενώ τρία ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ιδίου τύπου θα φθάσουν έως το τέλος του χρόνου, είχε αναφέρει ο Γένς Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας ότι το σύστημα θα δίνει τη δυνατότητα στη συμμαχία να παρακολουθεί τι γίνεται στην επικράτειά της και εκτός της επικρατείας της, από την Αρκτική έως το Σαχέλ, από τον Ατλαντικό έως την Ανατολική Ευρώπη.

Τα συστήματα αυτά θα μπορούν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες να καταγράφουν και να μεταδίδουν πληροφορίες για μετακινήσεις σε ξηρά και θάλασσα, αλλά ακόμη και να εντοπίζουν νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Παλαιότερα τέτοια συστήματα διέθεταν μόνο οι ΗΠΑ, ενώ τώρα όλες οι χώρες της συμμαχίας θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr