Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη : Οι ΗΠΑ ζητούν την «άμεση» επανεκκίνηση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων

Λιβύη : Οι ΗΠΑ ζητούν την «άμεση» επανεκκίνηση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων

«Οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) στη Λιβύη πρέπει να επανεκκινήσουν αμέσως» αναφέρεται σε μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας, στο οποίο υπογραμμίζεται η «βαθιά ανησυχία» της για τη διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας

Την άμεση επανεκκίνηση των πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στη Λιβύη ζητά η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα.

«Οι δραστηριότητες της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) πρέπει να επανεκκινήσουν αμέσως» αναφέρεται σε μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας, στο οποίο υπογραμμίζεται η «βαθιά ανησυχία» της για τη διακοπή των εξαγωγών και της παραγωγής στις περισσότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Το μήνυμα των ΗΠΑ έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φάγεζ αλ-Σάρατζ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια «καταστροφική κατάσταση» εκτός εάν οι ξένες δυνάμεις ασκήσουν πίεση στον Χαλίφα Χαφτάρ, προκειμένου να άρει τον αποκλεισμό των πετρελαιοπηγών

Τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχει ο Λυβικός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ, ανέστειλαν τις εξαγωγές αργού από το Σάββατο, κίνηση η οποία οδηγεί σε απώλειες στην παραγωγή αργού πετρελαίου που ανέρχονται σε 800.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς και σε ημερήσιες οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται σε περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια.

Ο ρόλος του πετρελαίου

Ο ρόλος του ζητήματος του πετρελαίου είναι σαφής ως προς την έκβαση των εχθροπραξιών στο εσωτερικό της Λιβύης. Ωστόσο, αφορά σε μεγάλο βαθμό και τον ξένο παράγοντα.

Όπως διακρίνεται στο παρακάτω infographic, η Λιβύη είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Αφρική και η ένατη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Πηγή: howmuch.net

Ο ρόλος της σε μία περίοδο ιδιαιτέρως εύθραυστη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου όπως η Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ, θεωρείται κρίσιμος καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω σε αύξηση της τιμής του «μαύρου χρυσού».

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν κλείσουν τα λιμάνια της Λιβύης , υπολογιζόταν ότι εξάγονταν 1,3 εκατομμύριο βαρέλια αργού την ημέρα. Όπως φαίνεται και στη λίστα του howmuch.net, τα αποθέματα μαζούτ της χώρας εκτιμώνται σε 48,4 δισ. βαρέλια.

Πηγή: howmuch.net

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024