Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας : Υπαρκτή η απειλή για την Ελλάδα - Όπλο μας η εθνική ομόνοια

Δένδιας : Υπαρκτή η απειλή για την Ελλάδα – Όπλο μας η εθνική ομόνοια

«H Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής

«H Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι μία συμφωνία, η οποία διασφαλίζει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, με τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

«Η κυβέρνηση επεδίωξε τη διεύρυνση του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος. Για εμάς η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη είναι κάτι το εξαιρετικά θετικό», σημείωσε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει διάθεση να καθυστερήσει την επικύρωση αυτής της συμφωνίας», διότι «αυτή η συμφωνία υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και η καθυστέρηση κύρωσής της δεν το υπηρετεί».

«Δεν θέλουμε να καθυστερήσουμε την επικύρωση μίας συμφωνίας, η οποία αφορά, για παράδειγμα, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Δεν επιθυμεί η κυβέρνηση να το καθυστερήσει αυτό», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι αυτή η συμφωνία «σε πολλά σημεία εφαρμόζεται ήδη».

Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση, κυρώνοντας το πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, δίνει γη και ύδωρ χωρίς να πάρει τίποτα, αναφέρθηκε στις «δεκάδες θετικές δηλώσεις στήριξης» από τις ΗΠΑ, το διάστημα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την ευθύνη.

Σε αυτό το κλίμα, ενημέρωσε τους βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, πως μόλις σήμερα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έλαβαν ακόμη μία επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία στην Ελλάδα.

Για το ιστορικό της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας».

«Οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα επί 4 plus»

«Η πραγματικότητα είναι ότι κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι διαπραγματεύσεις διεξήγοντο μεταξύ του υπουργείου Άμυνας, με συμμετοχή της Α7 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών. Όταν παρελήφθησαν οι διαπραγματεύσεις, από την δική μας πλευρά, οι αμερικανικές θέσεις ήταν Σούδα επί 4 plus. Δηλαδή, αντιγραφή του μοντέλου λειτουργίας της Σούδας στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις και ερωτηματικό γενικό το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό το είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε:

«Όσο καιρό θα ασκώ τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών, θα αποφεύγω προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης των συγκεκριμένων θεμάτων. Η συγκυρία είναι τέτοια που δεν το επιτρέπει, με κανένα τρόπο. Η εθνική εμπειρία έχει δείξει πως όποτε αυτό επιχειρήθηκε στο παρελθόν, κατέληξε σε εθνική ζημία και δυστυχώς η διχόνοια οδήγησε, ορισμένες φορές, και σε εθνικό όλεθρο. Δεν μπορώ να το επιτρέψω στον εαυτό μου. Δεν μου επιτρέπει ο πρωθυπουργός. Νομίζω, δε, ότι αυτός πρέπει να είναι ο γενικός κανόνας συζήτησης επί των συγκεκριμένων θεμάτων».

«Η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου»

«Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν στρέφεται κατά κάποιου άλλου. Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας. Όπως και οι τριμερείς μας σχέσεις, και οι διμερείς μας σχέσεις, δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας. Είναι υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή», είπε, επίσης, ο υπουργός και συμπλήρωσε:

«Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μία από τις ακρογωνιαίες λίθους. Στο πλαίσιο της συζήτησης που σήμερα κάνουμε, πρέπει να πω ότι η συμφωνία αυτή και η υπερψήφισή της είναι απολύτως απαραίτητη για τον δικό μας αμυντικό σχεδιασμό, για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω θερμά, να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε κομματικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων να επηρεάσει την κρίση σας για τον τρόπο που εσείς θα αντιμετωπίσετε αυτήν τη συμφωνία. Δυστυχώς, οι καιροί δεν είναι οι πιο ήρεμοι, δεν είναι οι πιο ομαλοί. Αυτό το οποίο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα είναι η αρραγής της ενότητα, η δυνατότητα του πολιτικού της συστήματος να προσλαμβάνει, με καθαρό τρόπο, μετά τη 10χρονη οικονομική κρίση, την υπαρκτή απειλή για τη χώρα μας και να την αντιμετωπίζει με όπλο την αδιατάρακτη εθνική μας ομόνοια».

ΣΥΡΙΖΑ: Να μην επιδειχθεί σπουδή στην κύρωση της συμφωνίας

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια επιφυλάσσεται αναφορικά με την τελική του στάση στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει την αναγκαιότητα να μην επιδειχθεί σπουδή για την κύρωση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά η κυβέρνηση να τηρήσει στάση επιφύλαξης, με δεδομένα όλα όσα συντελούνται στις σχέσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

«Όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί διευκολύνσεις σε μια άλλη χώρα, αυτό δεν πρέπει να αποτυπώνει ούτε κατ’ υπόνοια ζήτημα σχέσης υποτέλειας ή ανισοτιμίας. Η αμοιβαιότητα είναι απαραίτητη και δεν είναι ζήτημα αφηρημένο και οι όροι καθορίζονται με βάση της εξελίξεις», είπε ο κ. Δρίτσας και πρόσθεσε ότι η παραχώρηση διευκολύνσεων πρέπει να θέτει κάποιους στόχους.

«Στην περίπτωσή μας, ήταν στόχος η ειρήνη. Η δική μας κυβέρνηση προχώρησε στην επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τρόπο ώστε να παραμείνει ο κανόνας της ετήσιας επανεξέτασης και επαναβεβαίωσης. Ακριβώς επειδή στην περιοχή μας υπάρχει ρευστότητα, και πολλά πράγματα επανακαθορίζονται, δείχνει πόσο εύστοχη ήταν η βούληση της δικής μας κυβέρνησης για ετήσια επανεξέταση. Επίσης, κατοχυρώθηκε η διοίκηση να είναι στα χέρια των ελληνικών στρατιωτικών αρχών», σημείωσε για να συμπληρώσει:

«Έγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αμοιβαιότητα, δεν θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή το πρωτόκολλο, πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Δεν το έκανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ήταν λάθος. Η σπουδή που εκδηλώνεται αυτήν τη στιγμή δεν είναι ό,τι το καλύτερο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, εξάλλου, ότι εκκρεμεί η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων «Πάτριοτ» στη Σαουδική Αραβία.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε σε κλιμακούμενες εντάσεις και η χώρα μας, από χώρα λύσης να γίνει χώρα-μέρος του προβλήματος. Να ακυρωθεί κάθε σκέψη σε αυτήν την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας και για τη στάση του κόμματός του στο πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας επισήμανε:

«Επιφυλασσόμαστε. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες όπου και οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης».

Εγκρίθηκε η Συμφωνία

Η Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εγκρίθηκε, από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε να παγώσει η συμφωνία μέχρις ότου «οι ΗΠΑ ρητά και κατηγορηματικά και δεσμευτικά να στηρίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και την ευρύτερη στρατηγική ειρήνης», επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. Επιφύλαξη δήλωσε και η Ελληνική Λύση.

Κατά της Συμφωνίας τάχθηκε το ΚΚΕ και ζήτησε την απόσυρσή της διότι είναι πολύ επικίνδυνη και μετατρέπει τη χώρα σε «πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στην υπηρεσία των εγκληματικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, υπονομεύοντας την αποστολή τους».

Κατά της συμφωνίας τάχθηκε και το ΜέΡΑ25, ζητώντας η Ελλάδα να αποσυνδεθεί από τον μιλιταρισμό.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024