Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νταβός : Στα «σκαριά» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - ΕΕ

Νταβός : Στα «σκαριά» η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ

Σε συζητήσεις για μια «εμπορική συμφωνία» βρίσκονται ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους Τραμπ - φον ντερ Λάιεν να έχουν επαφές κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι σε συζητήσεις για μια «εμπορική συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Νταβός.

«Θα συζητήσουμε μια καλή εμπορική συμφωνία» με τους Ευρωπαίους, είπε ο αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι έχει ακούσει να λένε ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν είναι «σκληρή διαπραγματεύτρια».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εμφανίστηκε «πεπεισμένη» ότι μπορεί να διεξάγει «θετικές» συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για το εμπόριο, την τεχνολογία, τον ενεργειακό τομέα καθώς και για άλλα θέματα.

Οι σχέσεις με Κίνα και Γαλλία

Μολονότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια εμπορική «εκεχειρία» με την Κίνα, οι σχέσεις τους με την Ε.Ε. στο θέμα αυτό παραμένουν παγωμένες.

Ωστόσο, Ουάσινγκτον και Παρίσι συμφώνησαν να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» στην αντιπαράθεσή τους για την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και πολλούς αμερικανικούς κολοσσούς (Google, Facebook, Amazon και άλλες).

Οι ΗΠΑ απειλούσαν να απαντήσουν με επιπρόσθετους δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, σύροντας σε αυτή τη διαμάχη όλη την Ευρώπη.

Δασμοί στα εισαγώμενα αυτοκίνητα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Ουάσιγκτον θα εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.

«Αναμένουμε ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με την Ευρώπη. Και εάν δεν συνάψουν μια συμφωνία, θα εξετάσουμε οπωσδήποτε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές οχημάτων», είπε ο Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι η διοίκηση Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, εάν η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δεν κατηγορήσουν επισήμως το Ιράν για παραβίαση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024