«Ευπρόσδεκτο» χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάθε βήμα προς την κατεύθυνση ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη, τονίζοντας όμως ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν υπήρξε κάποιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα, παρά μόνο ότι διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα

«Ευπρόσδεκτο» χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάθε βήμα προς την κατεύθυνση ειρηνευτικής διαδικασίας στη Λιβύη, τονίζοντας όμως ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν υπήρξε κάποιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα, παρά μόνο ότι διατυπώθηκε περισσότερο η βούληση για λύση στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε ότι στα θετικά που συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο είναι η κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο όπλων, καθώς και το ότι δεν θα επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη.

Σημείωσε, δε, πως η Τουρκία δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται στη Διάσκεψη, καθώς έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, που απορρέει από τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.

Από την άλλη πλευρά χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση».

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «ο θυμός και η ένταση εκ μέρους του Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην εξωτερική διπλωματία του δεν πάνε όπως θα ήθελε και υπάρχουν εξαιρετικά ισχυρά αντίβαρα».

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το γεγονός πως ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αποτελεί ισότιμο συνομιλητή στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά στη χώρα μας ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε πως είναι αυτονόητο πως η Ελλάδα επιθυμεί να διεκδικήσει περισσότερη συμμετοχή, ωστόσο πρόσθεσε ότι η χώρα είναι παρούσα και έχει τα όπλα να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων, ανεξαρτήτως αν βρισκόταν ή όχι στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα αντιδρούσε η Ελλάδα σε κάποια ακραία πρόκληση από πλευράς τόνισε ότι το υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα και αναφέρθηκε στην κοινή στρατιωτική άσκηση με τη Γαλλία στα νότια της Κρήτης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr