Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης του Ζακ Κωστόπουλου και θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες υπογραφές της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στη δημοσιοποίηση των πρώτων υπογραφών της παγκόσμιας εκστρατείας για τον Ζακ Κωστόπουλο προχωρά η Διεθνής Αμνηστία.

Παράλληλα, καλεί σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, όπου θα υπάρξει ενημέρωση για την υπόθεση και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Συλλογή υπογραφών

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει από τον Νοέμβριο του 2018, παγκόσμια εκστρατεία με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Η οργάνωση καλεί, στο πλαίσιο της εκστρατείας της, σε συλλογή υπογραφών για την έκκλησή της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ελληνική εκστρατεία, παγκόσμια εκστρατεία), με αίτημα την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατό του.

Ταυτόχρονα, πολλά τμήματα της οργάνωσης σε όλον τον κόσμο διεξάγουν την εκστρατεία, καλώντας τους πολίτες των χωρών τους να κινητοποιηθούν, και διοργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων και δράσεων για τη γνωστοποίηση της υπόθεσης.

Αν και ανοίγει ο δρόμος για βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, ο μεσίτης και 4 αστυνομικοί, εντούτοις η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει πολύ σοβαρή καθυστέρηση στη δικαστική διαδικασία.

Πλέον, έχουν περάσει 16 μήνες από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, και όμως η υπόθεσή του δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης.

Υπάρχουν ακόμη ανησυχίες, για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη

Για τον λόγο αυτό, η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε συνέντευξη Τύπου, ακριβώς 16 μήνες μετά τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ.

Εκεί θα δημοσιοποιηθεί ο πρώτος όγκος υπογραφών που έχουν συλλεχθεί σε όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακόμη, θα υπάρξει ενημέρωση για την υπόθεση και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα, με τη συμβολή των δικηγόρων και της οικογένειας του Ζακ, της πρωτοβουλίας Justice For Zak/Zackie, καθώς και του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture, που έχει διεξάγει έρευνα και έχει καταθέσει έκθεση ανάλυσης οπτικοακουστικού υλικού για τον θάνατο του Ζακ. Θα παρασταθούν επίσης οι γονείς του Ζακ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα, πριν τη συνέντευξη Τύπου, ώστε να του κοινοποιηθούν οι υπογραφές από όλο τον κόσμο, και να του μεταφερθούν για τη σοβαρή καθυστέρηση της δικαστικής διαδικασίας.

«Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ και ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης, για την αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος, καθώς και τη διεξαγωγή μιας διαφανούς και δίκαιης δίκης», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

Η συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στις 13.00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 – Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης). Θα τοποθετηθούν:

  • Ειρήνη Γαϊτάνου, Υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας,
  • Νίκος Κωστόπουλος, Αδερφός του Ζακ Κωστόπουλου,
  • Κλειώ Παπαπαντολέων, Δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου,
  • Τέλης Ράπτης, Πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie,
  • Στέφανος Λεβίδης, διεθνές ερευνητικό κέντρο Forensic Architecture, υπεύθυνος ερευνητής για την υπόθεση.

Τη συνέντευξη τύπου θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θοδωρής Αντωνόπουλος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr