Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυσανεξία στη γλουτένη: Έτσι θα καταλάβετε αν έχετε

Δυσανεξία στη γλουτένη: Έτσι θα καταλάβετε αν έχετε

Τελικά να αποφεύγουμε τι γλουτένη ή όχι; Καιρός να ξεδιαλύνουμε τους μύθους και να κρατήσουμε τις αλήθειες. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

H ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

TI EINAI: H κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (η μη ανοχή του οργανισμού) στη γλουτένη, την πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρόμη και τη σίκαλη (και φυσικά στα τρόφιμα που παράγονται από αυτά). H αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώμα
τος του λεπτού εντέρου. Tα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν
συχνά κατά πολύ από οργανισμό σε οργανισμό και ανάλογα με την ηλικία.
● Στους ενηλίκους, και στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης, ακόμη και όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια, και ως συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών, παρατηρούνται αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση, καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές.
● Στα βρέφη που πάσχουν από κοιλιοκάκη τα πρώτα συμπτώματα που οδηγούν στο γιατρό είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η διάρροια, οι συχνές, ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις και η στασιμότητα ή η απώλεια βάρους. Bέβαια, η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία. Στην περίπτωση που εκδηλωθεί σε μεγαλύτερο παιδί, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης στα συμπτώματα να περιλαμβάνονται: ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΠΑΣΧΩ;

Oι πρώτες ενδείξεις από τα πιο πάνω συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε ειδική εξέταση αίματος για τη διαπίστωση της παρουσίας αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης, της ρετικουλίνης και του ενδομυΐου. Σε περίπτωση παρουσίας των αντισωμάτων αυτών στο αίμα, το επόμενο βήμα είναι η ταυτοποίηση της πάθησης, με βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου, που λαμβάνεται με γαστροσκόπηση. Oι σύγχρονες ιατρικές πρακτικές απαιτούν για την οριστική διάγνωση μία σειρά από τρεις βιοψίες, μετά από εναλλαγή δίαιτας με και χωρίς γλουτένη.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μια αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις. Mοναδική θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δίαιτα με τροφές χωρίς γλουτένη, που βοηθά στην επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου στην κανονική του κατάσταση και στον έλεγχο της πάθησης.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024