Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε με επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την ΕΕ, εάν δεν ενεργοποιούσε τον μηχανισμό επίλυσης διενέξεων με τον Ιράν.

Γερμανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν χθες Παρασκευή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν γινόταν η ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διενέξεων στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Επιπρόσθετοι δασμοί

Πρόσωπα τα οποία έλαβαν μέρος σε συνεδρίαση – κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της απόρρητης φύσης των πληροφοριών που συζητήθηκαν – της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ την 8η Ιανουαρίου, είπαν πως κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής διπλωματίας ανέφερε ότι πράγματι η Ουάσιγκτον συνέδεσε τα δύο ζητήματα σε επίσημο και ανώτερο επίπεδο.

Η εφημερίδα The Washington Post έγραψε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ απείλησαν να επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς 25% στα οχήματα που εισάγουν από την Ευρώπη για να αναγκάσουν τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

Είχε παρθεί απόφαση

Η ενεργοποίηση ζητήθηκε από τις ΗΠΑ καθώς εκτιμούν ότι το Ιράν αθετεί δεσμεύσεις που είχε αναλάβει εντός των ορίων του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), της διεθνούς συμφωνίας του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού επίλυσης διαφορών δεν πάρθηκε εξαιτίας της αμερικανικής απειλής καθώς είχε ήδη ληφθεί μια ημέρα πριν, την Τρίτη, αλλά οι ΗΠΑ δεν ήταν ενήμερες.

Πηγή: ΑΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr