Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζόνσον: Η ιρανική πυρηνική συμφωνία να αντικατασταθεί με μια νέα συμφωνία του Τραμπ

Τζόνσον: Η ιρανική πυρηνική συμφωνία να αντικατασταθεί με μια νέα συμφωνία του Τραμπ

«Εάν πρόκειται να απαλλαγούμε από αυτή, ας την αντικαταστήσουμε και ας την αντικαταστήσουμε με τη συμφωνία του Τραμπ», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, καλεί τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να αντικαταστήσει την ιρανική πυρηνική συμφωνία με τη δική του νέα συμφωνία, ώστε να διασφαλιστεί πως η Τεχεράνη δε θα μπορέσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Εάν πρόκειται να απαλλαγούμε από αυτή, ας την αντικαταστήσουμε και ας την αντικαταστήσουμε με τη συμφωνία του Τραμπ», δήλωσε ο Τζόνσον.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά την απόφαση της Γαλλίας, της Βρετανλθας και της Γερμανίας, οι οποίες ενεργοποίησαν σήμερα την ΕΕ την πρόθεσή τους να θέσουν σε εφαρμογή τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών που προβλέπεται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις από την Τεχεράνη.

Υπενθυμίζεται πως βάσει του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) που συνήφθη το 2015, το Ιράν συμφώνησε με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Κανένας περιορισμός στο ουράνιο

Το 2018 όμως ο Τραμπ αποφάσισε να αποχωρήσει από αυτήν, με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις ωστόσο να έχουν κατ’ επανάληψη εκφράσει τη στήριξή τους στη συμφωνία.

Νωρίτερα ωστόσο αυτόν τον μήνα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τους περιορισμούς για τον εμπλουτισμό ουρανίου, καταφέροντας περαιτέρω πλήγμα στη συμφωνία.

«Εάν απαλλαγούμε από αυτή την πυρηνική συμφωνία, τη ΚΟΣΔ, είναι αυτό που θέλει ο Τραμπ. Αυτό που θέλω να τονίσω προς τους Αμερικανούς φίλους μας είναι ότι, κοιτάξτε, με τον έναν ή άλλο τρόπο πρέπει να σταματήσετε τους Ιρανούς από το αποκτήσουν πυρηνικό οπλισμό», δήλωσε ο Τζονσον.

«Από τη σκοπιά των Αμερικανών, είναι μια προβληματική συμφωνία, η οποία λήγει, ενώ συν τοις άλλοις τη διαπραγματεύθηκε ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα. Από τη δική τους σκοπιά, έχει πολλά, πολλά λάθη».

Ενεργοποίηση του μηχανισμού επίλυσης διαφορών

Το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ενεργοποίησαν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών.

««Δεν έχουμε καμία επιλογή» αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν τους.

«Δεν έχουμε καμία επιλογή, δεδομένης της δράσης του Ιράν, από το να καταγράψουμε σήμερα τις ανησυχίες μας ότι το Ιράν δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPoA (συμφωνία Ιράν) και να παραπέμψουμε το θέμα στην Μικτή Επιτροπή στο πλαίσιο του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, που εκτίθεται στην παράγραφο 36 της συμφωνίας», ανέφεραν τα τρία ευρωπαϊκά κράτη σε κοινή δήλωση.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024