Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρόμος από τις απειλές του Ιράν - Κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου

Τρόμος από τις απειλές του Ιράν – Κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου

Η απόφαση αυτή έρχεται στη σκιά της δολοφονίας του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί που έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο Ιράν, Ιράκ και άλλες χώρες

Τρόμο προκαλούν οι πληροφορίες που φτάνουν από την Τεχεράνη καθώς σύμφωνα με όσα μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, το Ιράν επιταχύνει την αποδέσμευσή του από την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JPCOA) που είχε υπογράψει με τις μεγάλες δυνάμεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται στη σκιά της δολοφονίας του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί που έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στο Ιράν, Ιράκ και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».

Το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια για το ουράνιο

Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.

Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ.

Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη, αναφέρεται και προστίθεται με νόημα από την κρατική τηλεόραση του Ιράν  πως θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Μουσαβί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απόφαση για την αποδέσμευση είχε ληφθεί από πριν αλλά, «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έγιναν ορισμένες αλλαγές.

Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.

Οργή κατά ΗΠΑ με τη δολοφονία Σουλεϊμανί

Στο μεταξύ, μετά τους Ιρανούς αξιωματούχους που προειδοποιούν εκ νέου τις ΗΠΑ με αντίποινα, φωνές εκδίκησης ακούγονται ξανά και από το Λίβανο από όπου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλαχ, απείλησε σήμερα ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Μέση Ανατολή θα πληρώσουν το τίμημα του θανάτου του Σουλεϊμανί.

Την ίδια ώρα το Ιράκ προσφεύγει στον ΟΗΕ και ζητά να φύγουν οι αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα.

Απειλές Ιράν για αντίποινα

Στο μεταξύ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο στρατιωτικός σύμβουλος του Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, Χοσεΐν Ντεγκάν, δήλωσε πως «η απάντηση θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών στόχων» την ώρα που αναλυτές εξετάζουν και το σενάριο η αντίδραση του Ιράν να είναι κατά κάποιο τρόπο ασύμμετρη. Πολλοί εκφράζουν, δηλαδή, φόβους ότι η οργισμένη απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων το ηλεκτρικό δίκτυο, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι τράπεζες και τα δίκτυα επικοινωνιών.

Ο Ντεγκάν, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι ο κύριος στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ και βρίσκεται πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα πράγμα: η ηγεσία μας έχει επίσημα ανακοινώσει ότι ποτέ δεν επιζητούσαμε τον πόλεμο και ποτέ δεν θα τον επιζητήσουμε» δήλωσε ο Ντεγκάν.

«Ήταν η Αμερική που έχει ξεκινήσει τον πόλεμο και πρέπει να δεχτεί τις κατάλληλες απαντήσεις για τις πράξεις της. Το μόνο που μπορεί να τερματίσει αυτή την περίοδο πολέμου είναι να δεχτούν οι Αμερικανοί ένα πλήγμα αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσαν. Και μετά δεν πρέπει να αναζητήσουν να ανοίξει νέος κύκλος» πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για τις κινήσεις του Ιράν την επόμενη ημέρα.

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν «σοβαρό λάθος» με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στο Twitter, γράφοντας ότι εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν «πολύ σκληρά και πολύ γρήγορα».

Ο Ντεγκάν χαρακτήρισε τα tweets «γελοία και παράλογα», υποστηρίζοντας ότι «ο Τραμπ δεν γνωρίζει το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ουσιαστικά, είναι πραγματικός γκάνγκστερ και τζογαδόρος, δεν είναι πολιτικός».

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε αν ο Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του και χτυπήσει κάποιο πολιτιστικό κέντρο, ο Ντεγκάν δήλωσε πως «σίγουρα κανένας αμερικανικός στρατιωτικός, κανένα αμερικανικό πολιτικό κέντρο, καμιά αμερικανική στρατιωτική βάση, κανένα αμερικανικό πλοίο δεν θα είναι ασφαλές. Είναι προσβάσιμα σε εμάς».

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024