Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη: Διπλωματικός «πυρετός» για τη διάσκεψη του Βερολίνου

Λιβύη: Διπλωματικός «πυρετός» για τη διάσκεψη του Βερολίνου

Οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη για τη Λιβύη είναι πυρετώδεις με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να παίρνουν τη σκυτάλη μετά τις ανεπιτυχείς διεργασίες στη Μόσχα

Την Κυριακή συνέρχεται η Διαδικασία του Βερολίνου, όπου θα επιχειρηθεί να εξευρεθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της Λιβύης, μετά και το ναυάγιο που παρατηρήθηκε στη Μόσχα, με την πρωτοβουλία Πούτιν – Ερντογάν.

Σάρατζ και Χαφτάρ, οι οποίοι στη Μόσχα αρνήθηκαν να έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα συμμετάσχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, όπου συμμετέχουν οι πέντε χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Ιταλία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη, οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη είναι πυρετώδεις με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, να παίρνουν τη σκυτάλη μετά τις ανεπιτυχείς διεργασίες στη Μόσχα.

Ειδικότερα, ο ειδικός απεσταλμένος του ρώσου πρόεδρου για την Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, και ο πρεσβευτής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Μόσχα, Γκέζα Αντρέας φον Γκάιρ, συζήτησαν για την προετοιμασία της διάσκεψης του Βερολίνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπήρξε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη και γύρω από αυτή δινόταν έμφαση στην προετοιμασία της Διάσκεψης του Βερολίνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία επισημαίνεται επίσης ότι «η γερμανική πλευρά ενημερώθηκε αναλυτικά για τα αποτελέσματα των ειρηνευτικών ενδολιβυκών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου στην Μόσχα».

Μάας: Υπάρχει κείμενο που πρέπει να συμφωνηθεί

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δήλωσε αισιόδοξος για τη διεθνή διάσκεψη παρά την αποτυχία της εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

«Υπάρχει ήδη ένα κείμενο στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμφωνήσουν» δήλωσε ο Μάας από το Βερολίνο.

«Θα πρέπει να δεσμευτούν να ωθήσουν τα εμπλεκόμενα στον εμφύλιο μέρη για να αναζητήσουν μια πολιτική λύση και όχι μια στρατιωτική νίκη. Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης να θεσπιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων» πρόσθεσε.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024