Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος - Όλο το νομοσχέδιο

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος – Όλο το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία μεθαύριο Τετάρτη 15/1, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση σήμερα, Δευτέρα, της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό σύστημα των βουλευτικών εκλογών.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για επεξεργασία μεθαύριο Τετάρτη 15/1, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου.

Οι βασικές αρχές

Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ «το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα».

Βασικές αρχές του υπό θέσπιση συστήματος είναι:

  • η αναλογική κατανομή των εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό επί των εγκύρων ψηφοδελτίων μικρότερο του 25%
  • ο μηχανισμός μείωσης της αναλογικότητας έως του 83,33%, εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 25% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων

Όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα.

Τέλος εάν λάβει πάνω από 40% θα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση «εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων.

Ο αριθμός των 280 εδρών μειώνεται κατά μία έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις 30 έδρες για κάθε 0,5% πλέον του 25% που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων.

Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Θεοδωρικάκος: Αναλογικότερος, εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα

Ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, είπε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.

Λιβάνιος: Όριο για την αυτοδυναμία το 40%

«H πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει υψηλή αναλογικότητα για όλα τα κόμματα» δήλωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφερόμενος στον νέο εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση, αυτή την εβδομάδα στη Βουλή.

Ο κ. Λιβάνιος μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΙ ανέφερε ότι «ο νέος εκλογικός νόμος απεικονίζει αντιπροσωπευτικότερα το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων και είναι πιο δίκαιος από εκείνον που ίσχυσε στις προηγούμενες εκλογές».

Όπως εξήγησε, το πρώτο κόμμα αν συγκεντρώσει κάτω από 25% δεν παίρνει μπόνους, ενώ αυτοδυναμία θα προκύπτει με ποσοστό περίπου 40%.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με συνέπεια υλοποιεί την πολιτική δέσμευσή της να καταργήσει τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική, που δεν επιτρέπει στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη και με 47%!».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι «το πραγματικό μπόνους της ΝΔ στις εκλογές του περασμένου Ιουλίου ήταν 28 έδρες και όχι 50, καθώς τις υπόλοιπες 22 θα τις έπαιρνε ούτως ή άλλως και με την απλή αναλογική».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024