Η άριστη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβεβαιώθηκε κατά τις συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Κατά τη συνάντησή τους στο μέγαρο Μαξίμου Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησαν τα επόμενα βήματα. Είχε προηγηθεί η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, όπου ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσαν ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας δεν εξαντλείται μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επέρριψαν ευθύνες στην Τουρκία για την κρίση στη Λιβύη.

Απόλυτη ταύτιση

Ο Νίκος Χριστουλίδης επισκέφτηκε και το προεδρικό μέγαρο όπου ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για «απόλυτη ταύτιση» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου που «συγκροτούν ένα αρραγές μέτωπο υπεράσπισης κάθε είδους δικαιωμάτων μας».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε αναφορικά με το Κυπριακό ότι η επίλυσή του προϋποθέτει κράτος ομοσπονδιακό και χαρακτήρισε «αδιανόητη» τη «συνομοσπονδία» ως μορφή κράτους-μέλους της ΕΕ. Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος «αποκλείει στρατεύματα κατοχής στο έδαφός του και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα, το έδαφος και η ΑΟΖ των κρατών μελών της ΕΕ είναι σύνορα και επικράτεια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε θα τα υπερασπιστούν στο ακέραιο Ελλάδα και Κύπρος.

Η τουρκική αυθαιρεσία δεν θα περάσει

«Η τουρκική αυθαιρεσία εν προκειμένω δεν θα περάσει» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τουρκικής αυθαιρεσίας το λεγόμενο «Μνημόνιο Κατανόησης» μεταξύ της Τουρκίας και της φερόμενης ως κυβέρνησης της Λιβύης. «Η θέση μας είναι και εδώ σαφής: Το μνημόνιο αυτό, κατά διεθνή ομολογία μάλιστα, είναι θεσμικώς διάτρητο, άρα ανυπόστατο, και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» είπε ο κ. Παυλόπουλος

«Το 2020 μας βρίσκει ενώπιον σημαντικότατων προκλήσεων σε εθνικό, σε περιφερειακό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι εξελίξεις και τα δεδομένα καταστούν αναγκαία, την συνέχιση και την περαιτέρω ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Λευκωσία» τόνισε από την πλευρά ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι προκλήσεις αφορούν και την ίδια την ΕΕ σημειώνοντας ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το μήνυμά μας προς όλα τα γειτονικά κράτη είναι μήνυμα συνεργασίας, μήνυμα να εργασθούμε από κοινού έτσι ώστε από την μια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, αλλά και να επωφεληθούμε από τις πολλές προοπτικές της περιοχής. Φτάνει όλα τα κράτη να σεβαστούν τουλάχιστον το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Γράψτε το σχόλιο σας