Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασφαλιστικό : Τι αλλάζει για τις ασφαλιστικές εισφορές και τα μπλοκάκια

Ασφαλιστικό : Τι αλλάζει για τις ασφαλιστικές εισφορές και τα μπλοκάκια

Το νομοσχέδιο φέρνει νέο τοπίο εισφορών για 950.000 αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το νέο ασφαλιστικό που θα φέρει μεγάλες μειώσεις για όσους πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και ταυτόχρονα σημαντικές αυξήσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

Από τα τέλη Ιανουαρίου έρχονται ριζικές αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

Την ίδια στιγμή, αλλάζει και το καθεστώς  εισφορών για τους μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα και δεύτερη δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκι).

Οι ασφαλιστικές εισφορές

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο φέρνει νέο τοπίο εισφορών για 950.000 αυτοαπασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι εισφορές αποσυνδέονται από το δηλωθέν στην Εφορία εισόδημα και από τον κατώτατο μισθό και θεσπίζονται 6 ασφαλιστικές κατηγορίες ελεύθερης επιλογής, οι οποίες θα κυμαίνονται από 220 έως 576 ευρώ. Μια 7η υποκατώτατη κατηγορία θεσπίζεται στα 126 ευρώ για τους νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 ετών.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να εντάσσεται τον Δεκέμβριο κάθε έτους ελεύθερα σε όποια κατηγορία επιθυμεί να ασφαλιστεί για το επόμενο έτος.

Η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα είναι υποχρεωτική και οι επόμενες προαιρετικές.

Όσο υψηλότερες εισφορές καταβάλλει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λαμβάνει στο τέλος του ασφαλιστικού του βίου. Το ίδιο σύστημα θα ισχύσει και για εισφορές επικουρικής και εφάπαξ.

Η κατώτατη εισφορά για επικουρική θα είναι 42 ευρώ/μήνα (αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, πρατηριούχους υγρών καυσίμων και αρτοποιούς).

Η κατώτατη εισφορά για εφάπαξ θα είναι 26 ευρώ/μήνα (αφορά δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς). Εξάλλου οι εισφορές για τους 450.000 αγρότες αλλάζουν από 1/1/2020 με τον ίδιο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η εισφορά αποσυνδέεται από το δηλωθέν εισόδημα. Οι αγρότες θα μπορούν να επιλέγουν προαιρετικά την κατηγορία στην οποία επιθυμούν να ενταχθούν τον Δεκέμβριο κάθε έτους. Θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους αγρότες που θα δραστηριοποιούνται για πρώτη φορά και για μία 5ετία.

Εισφορές για επικουρική

Οι εισφορές για επικουρική να διαμορφωθούν το 2020 από 42 ευρώ η ελάχιστη έως 61 ευρώ η μέγιστη με την ενδιάμεση να κινείται στα 51 ευρώ.

Αντίστοιχα για το εφάπαξ προτείνεται η ελάχιστη εισφορά να διαμορφωθεί στα 26 ευρώ, η μέγιστη στα 37 ευρώ τον μήνα και η ενδιάμεση στα 31 ευρώ.

Τι γίνεται με τα μπλοκάκια

Αλλάζει το καθεστώς εισφορών για τους μισθωτούς που διατηρούν παράλληλα και δεύτερη δραστηριότητα αυτοαπασχόλησης (μπλοκάκι).

Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 210 ευρώ θα απαλλάσσονται από την εισφορά στο μπλοκάκι.

Αν οι ασφαλιστικές κρατήσεις εργαζομένου και εργοδότη για το 27,10% (σύνταξη και υγεία) δεν καλύπτουν το ποσό των 210 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος θα έχει υποχρέωση να καταβάλλει στο μπλοκάκι κατ’ ελάχιστον το υπόλοιπο.

Ταυτόχρονα αλλάζει ριζικά το καθεστώς των τίτλων κτήσης (πρώην αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης).

Εξετάζεται το ετήσιο όριο των 10.000 ευρώ να πέσει σημαντικά στα 3.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ και να απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακράτησης ασφαλιστικών εισφορών (σήμερα ισχύουν εισφορές 20,28%).

Μείωση (;) του τέλους επιτηδεύματος στα μπλοκάκια

Τη χρυσή φόρμουλα αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε εντός του 2020 να μπορέσει να προχωρήσει στην πρώτη δόση μείωσης του τέλους επιτηδεύματος.

Έτσι, μελετάται η πρώτη δόση μείωσης, κατά 20% έως 30%, του τέλους επιτηδεύματος το οποίο επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Από το τέλος επιτηδεύματος εισπράττονται κάθε χρόνο για το δημόσιο περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024