Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα «πρέπει να» της καλής συζύγου τη δεκαετία του '50

Τα «πρέπει να» της καλής συζύγου τη δεκαετία του ’50

Το άρθρο εμφανίζει την γυναίκα ως υπηρετικό προσωπικό, χωρίς δικαιώματα και με αυστηρές υποχρεώσεις απέναντι στον άντρα της, που είναι αρχηγός και αφέντης. 

Ο «οδηγός της καλής συζύγου» υποτίθεται ότι δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Housekeeping Μonthly, στις 13 Μαΐου του 1955 και περιγράφει πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται μια καλή νοικοκυρά και ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της σε σχέση με τον σύζυγό της της.

Το άρθρο εμφανίζει την γυναίκα ως υπηρετικό προσωπικό, χωρίς δικαιώματα και με αυστηρές υποχρεώσεις απέναντι στον άντρα της, που είναι αρχηγός και αφέντης.

Θα πρέπει να τον υποδέχεται πάντα χαρούμενη, να έχει μακιγιαριστεί, ενώ τα παιδιά να είναι πλυμένα και χτενισμένα.

Η γυναίκα μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να έχει προσωπική ζωή, τον περιμένει υπομονετικά στο σπίτι και φροντίζει να φάει, να ξαπλώσει και να μην τον ενοχλήσει κάνεις.

Πριν απ’ όλα πρέπει να του βγάλει τα παπούτσια, να του στρώσει το μαξιλάρι και να μη φέρνει αντίρρηση σε τίποτα. Ωστόσο, η αυθεντικότητα του άρθρου αμφισβητήθηκε.

Σύμφωνα με ερευνητές, η ένδειξη «The Advertising Archives» που βρίσκεται στην δεξιά πλευρά της φωτογραφίας αποδεικνύει περίτρανα ότι το άρθρο δεν είναι παρά μια φάρσα, καθώς η υπηρεσία απ’ όπου υποτίθεται αντλήθηκε η φωτογραφία ιδρύθηκε, πολύ αργότερα, το 1989.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι προϊόν επεξεργασίας. Η πρωτότυπη χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο τεύχους άλλου περιοδικού που κυκλοφόρησε δύο χρόνια μετά την υποτιθέμενη δημοσίευση του άρθρου.

Όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα ισχυρίζονται ότι το άρθρο κατασκευάστηκε και κυκλοφόρησε μέσω fax τη δεκαετία του ΄80, με τη μορφή σελίδων περιοδικού. Άλλοι πάλι λένε ότι είναι αυθεντικό…

Αλήθεια ή ψέματα το κείμενο, όπως αναφέρει η mixanitouxronou υποβιβάζει εμφανώς τη θέση της γυναίκας παρουσιάζοντας της ως υπηρέτρια του συζύγου της, χωρίς βούληση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς προσωπικότητα και θεωρεί ότι όλη της η ύπαρξή έχει ως μόνο στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών και των επιθυμιών του.

Τι έγραφε το άρθρο:

– Να έχετε έτοιμο το βραδινό. Να κάνετε εγκαίρως τις προετοιμασίες, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ αν χρειάζεται, ώστε να έχετε ένα υπέροχο δείπνο έτοιμο την ώρα που θα επιστρέφει στο σπίτι. Είναι ένας τρόπος για να του πείτε ότι σκέφτεστε τις ανάγκες του. Οι περισσότεροι άντρες είναι πεινασμένοι όταν φτάνουν σπίτι και η προοπτική ενός καλού δείπνου είναι μέρος της θερμής υποδοχής που χρειάζονται.

– Προετοιμαστείτε. Ξεκουραστείτε για 15 λεπτά ώστε να είστε αναζωογονημένη όταν επιστρέψει. Διορθώστε το μακιγιάζ σας, βάλτε μία κορδέλα στα μαλλιά ώστε να είστε φρέσκια. Ο άντρας σας ήταν στη δουλειά μαζί με κουρασμένους ανθρώπους.

– Να είστε χαρούμενη και να δείχνετε ενδιαφέρον. Η βαρετή του ημέρα χρειάζεται να γίνει καλύτερη και αυτό είναι μία από τις υποχρεώσεις σας.

– Συμμαζέψτε το σπίτι. Κάντε έναν έλεγχο στα βασικά σημεία λίγο πριν φτάσει ο άντρας σας. Εξαφανίστε βιβλία, παιχνίδια χαρτιά κλπ και περάστε με ένα ξεσκονόπανο τα τραπέζια.

– Κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών φροντίστε να έχετε ανάψει μία φωτιά. Ο άντρας σας θα νιώσει ότι έχει φτάσει σε ένα ασφαλές καταφύγιο, κάτι που θα ικανοποιήσει κι εσάς τις ίδιες.

– Προετοιμάστε τα παιδιά. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να πλύνουν τα χέρια τους και τα πρόσωπά τους, να χτενίσουν τα μαλλιά τους κι αν είναι αναγκαίο, να αλλάξουν και τα ρούχα τους.

– Ελαχιστοποιήστε τους θορύβους. Την ώρα της άφιξής του, κλείστε το πλυντήριο, το στεγνωτήριο και την ηλεκτρική σκούπα. Παροτρύνετε και τα παιδιά να κάνουν ησυχία.

– Να είστε χαρούμενη που τον είδατε. Υποδεχθείτε τον με ένα ζεστό χαμόγελο και δείξτε ειλικρίνεια στην προσπάθειά σας να τον ευχαριστήσετε.

– Ακούστε τον. Μπορεί να έχετε να του πείτε σημαντικά πράγματα, αλλά η ώρα που φτάνει στο σπίτι δεν είναι η κατάλληλη. Αφήστε τον να μιλήσει πρώτος-θυμηθείτε, τα δικά του θέματα είναι πιο σημαντικά από τα δικά σας.

– Το βράδυ είναι δικό του. Μην παραπονιέστε αν αργήσει για το φαγητό ή αν μείνει εκτός σπιτιού όλο το βράδυ χωρίς εσάς. Δεν είναι και σπουδαίο παράπτωμα, αν σκεφτείτε τι τραβάει στη δουλειά κάθε μέρα.

– Το σπίτι σας είναι ένα μέρος ειρήνης, τάξης και ηρεμίας. Ο σύζυγός σας μπορεί να αναζωογονήσει σώμα και πνεύμα.

– Κάντε τον να νιώσει άνετα. Βάλτε τον να καθίσει σε μία άνετη πολυθρόνα ή να ξαπλώσει στο κρεβάτι. Να έχετε έτοιμο ένα ζεστό ή κρύο ποτό.

– Προσφερθείτε να του βγάλετε τα παπούτσια. Φτιάξτε το μαξιλάρι του και μιλήστε του με χαμηλή, ευχάριστη και ήρεμη φωνή.

– Μην του κάνετε ερωτήσεις. Μην αμφισβητείτε την κρίση του ή την ακεραιότητά του.

– Δεν έχετε δικαίωμα να τον αμφισβητείτε. Να θυμάστε ότι είναι ο αρχηγός του σπιτιού κι ως τέτοιος θα ασκεί την εξουσία του πάντα δίκαια και σωστά.

–Μια καλή σύζυγος ξέρει πάντα τη θέση της.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024