Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συντριβή Boeing : Φως στα αίτια από το άνοιγμα των μαύρων κουτιών -Δεν έπεσε από πύραυλο λέει το Ιράν

Συντριβή Boeing : Φως στα αίτια από το άνοιγμα των μαύρων κουτιών -Δεν έπεσε από πύραυλο λέει το Ιράν

Φώς στα αίτια της συντριβής, αναμένεται να ρίξει το άνοιγμα σήμερα των μαύρων κουτιών του Boeing των ουκρανικών αερογραμμών. Η διπλωματική διαμάχη ΗΠΑ -Ιράν, συνεχίζεται με την Τεχεράνη να παρέχει διαβεβαιώσεις ότι το αεροσκάφος δεν έπεσε από πύραυλο.

Ανοίγουν σήμερα τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing που συνετρίβη στο Ιράν, σκοτώνοντας 176 ανθρώπους, κι ενώ είναι σε εξέλιξη η διπλωματική διαμάχη Ουάσιγκτον και Τεχεράνης για τα αίτια της συντριβής.

Το Ιράν ανακοίνωσε εκ νέου σήμερα ότι μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το αεροσκάφος δεν «δεν επλήγη από πύραυλο».

Οι ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες από τον Καναδά και τη Βρετανία, υποστηρίζουν πως το ουκρανικό Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, έστω και αν αυτό συνέβη κατά λάθος, ενώ στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρει ότι δεν αποκλείεται αλλά ούτε επιβεβαιώνεται αυτή η πιθανότητα.

Στο μεταξύ η υπηρεσία ερευνών και αναλύσεων για θέματα ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας (BEA), ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού αεροπλάνου στο Ιράν. Ερευνητή στέλνουν όπως ήδη έχουν ανακοινώσει  οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Ανοίγουν τα μαύρα κουτιά

Τα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου των ουκρανικών αερογραμμών, θα «ανοίξουν» σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Καμία επιπλέον πληροφορία δεν έχει δοθεί για το ποιος θα εξετάσει τα δεδομένα των μαύρων κουτιών.

Η πτήση PS752 της ουκρανικής εταιρείας Ukraine Airlines International συνετρίβη την Τετάρτη το πρωί λίγη ώρα μετά την απογείωσή της από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης.

Οι 176 επιβαίνοντες –κυρίως Ιρανοί και Καναδοί, αλλά και Αφγανοί, Βρετανοί, Σουηδοί και Ουκρανοί– σκοτώθηκαν.

Το Boeing δεν επλήγη από πύραυλο διαβεβαιώνει η Τεχεράνη

Την ίδια ώρα το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το ουκρανικό Boeing που συνετρίβη την Τετάρτη στην Τεχεράνη «δεν επλήγη από πύραυλο».

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτό το αεροπλάνο δεν επλήγη από πύραυλο», δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, ο Αλί Αμπεντζαντέχ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.

«Οι πληροφορίες (που περιέχονται) στα μαύρα κουτιά (του αεροσκάφους) είναι κρίσιμης σημασίας» για την έρευνα και «οποιαδήποτε δήλωση γίνεται προτού εξαχθούν τα δεδομένα αυτά δεν αποτελεί επίσημη άποψη», πρόσθεσε.

«Έχουμε δει κάποια βίντεο», σχολίασε ο Αμπεντζαντέχ. «Επιβεβαιώνουμε ότι το αεροπλάνο καιγόταν επί 60 ή 70 λεπτά» όμως το να πει κανείς «ότι επλήγη από κάτι δεν είναι σωστό από επιστημονική άποψη» πρόσθεσε

Και η Γαλλία θα συμμετάσχει στην έρευνα

Στο μεταξύ η υπηρεσία ερευνών και αναλύσεων για θέματα ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας (BEA), ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού αεροπλάνου στο Ιράν.

«Ενημερωθήκαμε για το συμβάν από το Ιράν και ορίσαμε έναν διαπιστευμένο εκπρόσωπο στην έρευνα ασφαλείας….», δήλωσε εκπρόσωπος της BEA.

«Προσώρας δεν έχει ζητηθεί περαιτέρω συνδρομή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε νωρίτερα πως η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει στην έρευνα για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας Φαρχάντ Παρβαρές δήλωσε χθες ότι η Γαλλία μπορεί να εμπλακεί επίσης στην έρευνα με δεδομένο ότι η κατασκευάστρια των μηχανών του Μπόινγκ είναι εν μέρει γαλλική εταιρεία (η CFM είναι κοινοπραξία της αμερικανικής General Electric και της γαλλικής Safran).

Στέλνουν αντιπρόσωπο οι ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι το ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ,  ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing 737-800 και ότι όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόσκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος η καναδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Μεταφορών (Bureau de la sécurité des Transports, BST) γνωστοποίησε ότι γίνονται προετοιμασίες προκειμένου ο δικός της αντιπρόσωπος που συμμετέχει στην έρευνα να επισκεφθεί τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους.

«Αποδείξεις» ζητά ο Ουκρανός πρόεδρος

«Η εκδοχή ότι ένας πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συζητήσει αργότερα σήμερα για την έρευνα που γίνεται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο Ζελένσκυ κάλεσε «όλους τους διεθνείς εταίρους –κυρίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας– να καταθέσουν δεδομένα και αποδείξεις, που αφορούν την τραγωδία, στην επιτροπή που διερευνά τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου».

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει εξάλλου χθες ότι συζήτησε για την έρευνα που γίνεται για την συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, ο οποίος υπογράμμισε ότι το Ιράν θα δώσει στην ουκρανική ομάδα ειδικών άμεση πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολεκσίι Ντανίλοφ δήλωσε επίσης χθες ότι τέσσερις υποθέσεις εξετάζονται όσον αφορά την συντριβή του αεροπλάνου: εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος TOR, σύγκρουση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή ιπτάμενο αντικείμενο, δυστύχημα που οφείλεται σε τεχνική βλάβη και τρομοκρατική ενέργεια με έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αεροπλάνο.

Έπεσε απο πύραυλο λένε ΗΠΑ -Καναδάς -Βρετανία

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως το ουκρανικό Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, ίσως κατά λάθος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά πως κάποιος στην «άλλη πλευρά» μπορεί να «έκανε ένα λάθος».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος στοιχεία από «πολλές πηγές», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο, πιθανόν «εσκεμμένα».

Για σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια, μίλησε την Πέμπτη και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απηχώντας την εκτίμηση αυτή των ΗΠΑ και του Καναδά.

Νωρίτερα χθες Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος επικαλείτο εκτεταμένη ανάλυση δορυφορικών δεδομένων, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συμπεραίνει με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο αξιωματούχος σημείωσε επίσης ότι ραντάρ της ιρανικής αντιαεροπορικής άμυνας είχαν «κλειδώσει» το Boeing 737-800, το οποίο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του την Τετάρτη από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024