Τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και τα όσα συζητήθηκαν στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, σχολιάζει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του One Channel ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντώνης Καρακούσης.

«Η συγκυρία δεν ήταν η καλύτερη για το ταξίδι. Ο Τραμπ διεξάγει τον πρώτο του πόλεμο. Η σύγκρουση που εξελίσσεται στη Μέση Ανατολή ήταν λογικό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και να περιθωριοποιήσει τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα στη συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη», σημειώνει.

«Κάθε φορά που Έλληνες πρωθυπουργοί πάνε στις ΗΠΑ καλλιεργούνται προσδοκίες ότι θα βρεθούν λύσεις για τα εθνικά ζητήματα. Ωστόσο, η εμπειρία των τελευταίων τεσσάρων – πέντε δεκαετιών δεν είναι η καλύτερη γύρω από τις σχέσεις και τις επαφές αυτές. Οι σχέσεις είναι ετεροβαρείς», προσθέτει σχετικά.

«Οι προσδοκίες υπερίπτανται της πραγματικότητας. Η στάση της Αμερικής είναι επαμφοτερίζουσα. Εδώ, είναι ο έμπιστος σύμμαχος. Εκεί, στην Τουρκία, το μεγάλο συμφέρον. Είναι μια σύνθετη κατάσταση», επισημαίνει ακόμη. Αναφερόμενος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και στην κριτική που ασκήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο γνωστός δημοσιογράφος τονίζει ότι «είναι η συνήθης αντιπολιτευτική ρητορική που εξελίσσεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο κ. Τσίπρας προπαρασκεύασε την στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Και ο ίδιος όταν είχε βρεθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, δεν άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις». Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο εθνικών θεμάτων, αναφέρει ότι «πάντα το παιχνίδι είναι σύνθετο. Πρέπει να βρεθεί τρόπος συντονισμού από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις.

Το θέμα είναι εθνικό, η δυσκολία μεγάλη, και η απειλή εξελισσόμενη. Χρειάζεται ομοψυχία και εγρήγορση». Αναφορικά με τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, σχολιάζει ότι «ο κ. Μητσοτάκης και στο θέμα του εκλογικού νόμου και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας φαίνεται πως θα πορευθεί μόνος του. Δεν νομίζω πως θα βρει συμπαραστάτες, ούτε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου – και έτσι είναι πιθανό το σενάριο των διπλών εκλογών -, αλλά ούτε και στο θέμα του ΠτΔ».

Πηγή: onetv.gr