Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο τύπος σχέσης που προσφέρει περισσότερη ικανοποίηση

Ο τύπος σχέσης που προσφέρει περισσότερη ικανοποίηση

Κάθε τύπος σχέσης έχει τα καλά και τα «κακά» του, το θέμα είναι ποιος είναι αυτός που προσφέρει την περισσότερη ικανοποίηση

Το ζήτημα της ερωτικής-σεξουαλικής ικανοποίησης αφορά όσους κάνουν σχέσεις. Οι έρευνες που ακολουθούν έχουν ως ζητούμενο σε ποια περίπτωση και τύπο σχέσης, υπήρξε περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση.

Μελέτη 1

Στην πρώτη μελέτη, οι μονογαμικοί και οι μη-μονογαμικοί έλαβαν ερωτήσεις για να αξιολογήσουν τη σεξουαλική τους ικανοποίηση. Η μελέτη αυτή παρακολούθησε 1.507 άτομα τα οποία ταυτοποίησαν ως μονογαμικά και 617 άτομα που ταυτοποίησαν ως μη-μονογαμικά (N = 2124).

Περίπου το 63% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες και το 83% προσδιορίστηκε ως Λευκός / Ευρωπαίος Αμερικανός, με μέσο όρο ηλικίας 39 ετών. Μεταξύ των συμμετεχόντων σε πολυγαμική σχέση ήταν το 51%, το 25% ήταν «swingers» σε σχέσεις που γίνονταν εναλλαγές των ίδιων συντρόφων και το 25% ήταν σε ανοιχτή σχέση. Οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στις σχέσεις τους κατά μέσο όρο περίπου 10 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις εμπειρίες τους με τον μοναδικό σύντροφό τους (μονογαμικά) ή τον κύριο σύντροφό τους (μη μονογαμικά) προκειμένου να υπάρξει μια κατάλληλη σύγκριση. Αξιολόγησαν τη συνολική σεξουαλική τους ικανοποίηση με τον σύντροφό τους.

Αξιολόγησαν επίσης την ικανοποίησή τους από την πιο πρόσφατη σεξουαλική τους συνάντηση με τον σύντροφό τους, αν είχαν οργασμό κατά την τελευταία σεξουαλική τους συνάντηση και πόσο συχνά έκαναν σεξουαλική επαφή με τον πρωταρχικό τους σύντροφο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μη μονογαμικά άτομα είχαν γενικά υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, καθώς και την πιο πρόσφατη ικανοποίηση και οργασμούς. Οι μη-μονογαμικοί δεν ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής συχνότητας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν ο τύπος της μη-μονογαμίας έκανε τη διαφορά στη σεξουαλική ικανοποίηση σε σύγκριση με τα μονογαμικά άτομα. Διαπιστώθηκε ότι οι πολυερωτικοί είχαν σημαντικά υψηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση, υψηλότερα ποσοστά οργασμών και παρόμοια επίπεδα σεξουαλικής συχνότητας.

Οι άνθρωποι σε ανοικτές σχέσεις ανέφεραν ίσα επίπεδα τόσο σεξουαλικής ικανοποίησης όσο και συχνότητας, αλλά ανέφεραν υψηλότερα ποσοστά οργασμού. Οι «swingers» ανέφεραν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση, υψηλότερα ποσοστά οργασμού και συχνότερο σεξ.

Μελέτη 2

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια δεύτερη μελέτη για την αναπαραγωγή των ευρημάτων τους. Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την κοινωνική επιθυμία – τα άτομα της μη μονογαμικής σχέσης που προσλαμβάνονται ειδικά για μια μελέτη σχετικά με τη μη-μονογαμία πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι απαντήσεις τους θα αντικατοπτρίζουν την επιλογή του τρόπου ζωής τους

Οι συμμετέχοντες στη Μελέτη 2 (N = 1.270) περιλάμβαναν 62% γυναίκες και 38% άνδρες. Ήταν 70% μονογαμικοί και 30% σε μη μονογαμική σχέση. Μεταξύ των συμμετεχόντων στη μη μονογαμική σχέση, 52 τοις εκατό ήταν πολυερωτικοί, 30 τοις εκατό ήταν σε ανοικτές σχέσεις, και 18 τοις εκατό ήταν swingers.

Οι συμμετέχοντες ήταν 72% λευκοί, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να κατανέμονται εξίσου μεταξύ των κατηγοριών της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Πολωνίας. Η μέση ηλικία ήταν 35 ετών. Η μέση διάρκεια της σχέσης ήταν περίπου πέντε έτη.

Οι συμμετέχοντες στη δεύτερη μελέτη έλαβαν τα ίδια ερωτήματα όπως στην πρώτη μελέτη, με την προσθήκη μιας διευκρίνισης στη σεξουαλική συχνότητα, προκειμένου να εκτιμηθεί πιο σωστά η σεξουαλική συχνότητα και μια διευκρίνιση σχετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα αποτελέσματα από τη δεύτερη μελέτη διαπίστωσαν ότι, γενικά, τα άτομα της μη μονογαμικής σχέσης είχαν υψηλότερη σεξουαλική ικανοποίηση, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν οργασμό στην τελευταία τους συνάντηση και είχαν συχνότερο σεξ σε σύγκριση με τα μονογαμικά άτομα.

Επειδή τα ευρήματα της δεύτερης μελέτης ήταν συνεπή με τα ευρήματα της πρώτης μελέτης διαπίστωσαν ότι δεν είχε αλλάξει κάποιο αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποι σε ανοικτές σχέσεις ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ποιότητας σχέσεων και ίσα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης, οργασμούς και σεξουαλική συχνότητα. Οι swingers ανέφεραν παρόμοια επίπεδα ικανοποιητικής σχέσης, μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση, υψηλότερα ποσοστά οργασμού και συχνότερο σεξ.

Συμπεράσματα

Αυτά τα ευρήματα δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα μονογαμικά άτομα έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Ωστόσο, ο τύπος ανοιχτής σχέσης που ασκούν οι άνθρωποι φαίνεται να σχετίζεται με την ικανοποίησή τους.

Μερικοί τύποι ανοιχτής σχέσης συνδέονταν θετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση σε σύγκριση με τη μονογαμία, ενώ άλλοι όχι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως δεν είναι ότι τα μονογαμικά άτομα δεν ήταν ικανοποιημένα από τις σεξουαλικές τους σχέσεις, αλλά είχαν χαμηλότερη ικανοποίηση από ό,τι σε σχέσεις με που δεν ήταν μονογαμικές.

Βάσει των παραπάνω τα συμπεράσματα μπορεί να είναι και προσωπικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά. Είναι σίγουρο άλλωστε πως ο καθέναες ξέρει καλύτερα ποιος τύπος σχέσης του ταιριάζει. Είναι όλα θέμα προσωπικού «γούστου».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024