Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι σκιές στις ρωσοτουρκικές σχέσεις πίσω από τα λαμπρά εγκαίνια του Turk Stream

Οι σκιές στις ρωσοτουρκικές σχέσεις πίσω από τα λαμπρά εγκαίνια του Turk Stream

Τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream από τους Ερντογάν και Πούτιν θεωρούνται σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Παρά ταύτα οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί.

Τα σημερινά εγκαίνια του αγωγού Turkish Stream από τους Ερντογάν και Πούτιν θεωρούνται σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Παρά ταύτα οι διμερείς σχέσεις εξακολουθούν να παραμένουν σε τεντωμένο σχοινί.

Οι στόχοι της Αγκυρας

O αγωγός Turk Stream που εγκαινιάζεται σήμερα από τους προέδρους Πούτιν και Ερντογάν και ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία έρχεται να καλύψει καταρχάς τις ολοένα αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες των Τούρκων.

Δεύτερη διακλάδωση του αγωγού, που βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, θα τροφοδοτεί στο μέλλον με φυσικό αέριο και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Με τον Turk Stream η Αγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση και να λειτουργήσει ως βασικός ενεργειακός κόμβος της ευρύτερης περιοχής.

«Με τα εγκαίνια του Turk Stream οι τροφοδοτούμενοι από τον βορρά και την ανατολή τουρκικοί αγωγοί θα γίνουν πλέον απολύτως απαραίτητοι για τις διεθνείς αγορές», διεμήνυε με περισσή αισιοδοξία ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Ντονμέζ.

Δύσκολες συνομιλίες

Ο Turk Stream υπογραμμίζει όμως και την περαιτέρω αναβάθμιση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η Δύση περιορίζεται καταρχάς στο να παρακολουθεί ως απλός και δύσπιστος θεατής την όλο και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας.

Το τελευταίο διάστημα οι δυο περιφερειακές δυνάμεις φαίνεται να κινούν όλο και περισσότερο τα νήματα στην ευρύτερη περιοχή. Υπό αυτήν την έννοια η σημερινή συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν δεν αναμένεται να περιοριστεί στα αμιγώς ενεργειακά. Σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους, η ατζέντα περιλαμβάνει σειρά θεμάτων.

Οπως αναφέρει τούρκος διπλωμάτης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσει και η κατάσταση στη Λιβύη. Εκεί όμως τα πράγματα περιπλέκονται.

Ρωσικό μήνυμα για τη Λιβύη

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα την αποστολή στρατιωτών της για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις της κυβέρνησης Σαράτζ κατά των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ.

Στον αντίποδα, η Ρωσία στηρίζει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη. Η Μόσχα παρακολουθεί πολύ στενά τις κινήσεις της Αγκυρας στη Λιβύη.

«Διεμηνύθη στην Τουρκία να μην αντιπαρατεθεί επ’ ουδενί με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ», ανέφερε ο ίδιος διπλωμάτης. Σύμφωνα με τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, ο τούρκος πρόεδρος θα διαβεβαιώσει τον ρώσο ομόλογό του ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Πολλές οι διαφωνίες

Σύμφωνα με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αντικείμενο των σημερινών επαφών θα αποτελέσει και η κατάσταση στη βόρεια Συρία, όπου αμφότερες οι χώρες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Στα τέλη Οκτωβρίου, Πούτιν και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει στην ολοκλήρωση των τουρκικών επιχειρήσεων στην πολύπαθη χώρα ενώ η Μόσχα είχε δώσει τη συγκατάθεσή της και για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι βασικό θέμα όσον αφορά τη Συρία θα είναι η κατάσταση στην Ιντλίμπ, την οποία συνεχίζουν να σφυροκοπούν από αέρος, υποστηριζόμενα από τη Ρωσία, στρατεύματα του Ασαντ.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν τους τελευταίους μήνες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους με κατεύθυνση τα τουρκικά σύνορα. Και στην περίπτωση αυτή τα συμφέροντα των δυο πλευρών είναι αντικρουόμενα.

Η κατασκευή της διώρυγας

Αγκάθι που προστέθηκε τελευταία στις διμερείς σχέσεις αφορά στη σχεδιαζόμενη από τον Ερντογάν κατασκευή διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη, με τη Μόσχα να αντιδρά και να κάνει λόγο για παραβίαση της Συνθήκης του Μοντρέ που υπεγράφη το 1936.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα, όπως σημειώνουν αναλυτές, όσο λαμπρή κι αν είναι η σημερινή τελετή εγκαινίων, δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει Ρωσία και Τουρκία σε σειρά μείζονος σημασίας πολιτικά ζητήματα.

Πηγή: Deutche Welle

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024