Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο φόβος του πολέμου με το Ιράν πάνω από τους Αμερικανούς

Ο φόβος του πολέμου με το Ιράν πάνω από τους Αμερικανούς

Η πλειοψηφία των Αμερικανών, όπως φαίνεται από δημοσκόπηση του Reuters και της Ipsos, εκτιμούν ότι οι δύο χώρες θα κηρύξουν πόλεμο μεταξύ τους στο εγγύς μέλλον.

Όλο και πιο επικριτικοί εμφανίζονται οι αμερικανοί πολίτες όσον αφορά το πώς χειρίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ τις σχέσεις με το Ιράν, μετά την εκτέλεση του ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών, όπως φαίνεται από δημοσκόπηση του Reuters και της Ipsos, εκτιμούν ότι οι δύο χώρες θα κηρύξουν πόλεμο μεταξύ τους στο εγγύς μέλλον.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι το 53% των ενηλίκων στις Η.Π.Α. αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται το ζήτημα με το Ιράν, σημειώνοντας 9% αύξηση από μια παρόμοια δημοσκόπηση που διεξήχθη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το 71% φοβάται για πόλεμο

Ιδιαίτερα ανησυχητικό ωστόσο είναι το ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν σε μερικά χρόνια. Συγκεκριμένα, το 71% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ανησυχούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σημειώνεται δε ότι το ποσοστό αυτό ήταν περί τις 20 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του Μαΐου.

Ο αριθμός των ενηλίκων που «αποδοκιμάζουν έντονα» τις ενέργειες του Τραμπ στο Ιράν – 39% – σημείωσε αύξηση κατά 10% από τη αντίστοιχη δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Δεκέμβριο. Η απάντηση αυτή, σημειώνεται ωστόσο, ότι προήλθε κυρίως από Δημοκρατικούς ή ανεξάρτητους.

Περίπου εννέα στους δέκα Δημοκρατικούς και πέντε στους δέκα ανεξάρτητους αποδοκιμάζουν τις ενέργειες του Τραμπ στο Ιράν. Ανάμεσα στους Ρεπομπλικάνους, μόλις ένας στους δέκα.

Ένας στους 10 Δημοκρατικούς, τέσσερις στους 10 ανεξάρτητους και οκτώ στους δέκα Ρεπουμπλικάνους εγκρίνουν το χειρισμό του Τραμπ του Ιράν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η συνολική δημοτικότητα του Τραμπ παρέμεινε σταθερή μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμανί, με το 41% να εγκρίνει τις επιδόσεις του έχοντας το αξίωμα του προέδρου και το 54% να τις αποδοκιμάζει.

«Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με το Ιράν»

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει να ξεκινήσει πόλεμο με το Ιράκ, αλλά είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που θα ξεσπάσει.

«Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε ένα πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν», τόνισε ο Έσπερ μιλώντας στο CNN.

«Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί», πρόσθεσε.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024