Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Έκκληση για διάλογο ζητά η Κομισιόν –Καταδικάζει τα ιρανικά πυρά το Βερολίνο

Μέση Ανατολή: Έκκληση για διάλογο ζητά η Κομισιόν –Καταδικάζει τα ιρανικά πυρά το Βερολίνο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό της χρήσης στρατιωτικών μέσων στη σύγκρουση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, καλώντας να καταβληθούν προσπάθειες για να ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για το Λονδίνο ότι θα συζητήσει την κατάσταση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Η χρήση όπλων πρέπει να σταματήσει τώρα για να υπάρξει χώρος για διάλογο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

«Ζητάμε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι συνομιλίες (…) Έχουμε δημιουργήσει και χτίσει με τον καιρό σχέσεις με πολλούς παράγοντες στην περιοχή και πέραν αυτής προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε «νέο παράδειγμα κλιμάκωσης» τα ιρανικά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατεύματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού εναντίον των τζιχαντιστών, περιλαμβανομένων Ευρωπαίων στρατιωτών.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αεροπορικών βάσεων στο Ιράκ τις οποίες χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις και ο συνασπισμός (…) είναι ακόμη ένα παράδειγμα κλιμάκωσης και οξείας αντιπαράθεσης», σχολίασε ο Μπορέλ στη διάρκεια σύντομης ανακοίνωσής του στους δημοσιογράφους.

Το Βερολίνο καταδικάζει «με τον πιο απερίφραστο τρόπο» τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα

Η Γερμανία καταδικάζει «με τον πιο απερίφραστο τρόπο την επίθεση» του Ιράν, το οποίο εκτόξευσε πυραύλους σε βάσεις στις οποίες σταθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ.

«Τώρα φαίνεται ότι είναι αποφασιστικής σημασίας να μην επιτρέψουμε να αυξηθεί αυτή η κλιμάκωση», υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, κατά τις οποίες σημείωσε ότι εναπόκειται «πρώτα από όλους στους Ιρανούς να μην προκαλέσουν νέα κλιμάκωση» και ότι «ως εκ τούτου αυτή η έκκληση απευθύνεται ιδιαίτερα στην Τεχεράνη».

Η Κραμπ Καρενμπάουερ επανέλαβε ότι από τα πλήγματα αυτά δεν τραυματίστηκαν Γερμανοί στρατιώτες και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση βρισκόταν σε στενή επικοινωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας με το Πεντάγωνο.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας προγραμματίζει τώρα να ζητήσει τη διεξαγωγή συνόδου των 13 χωρών που μετέχουν στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό στην περιοχή για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Άνουαρ Γκάργκας δήλωσε σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας να υποχωρήσουν οι «ανησυχητικές» εντάσεις στην περιοχή.

«Μια αποκλιμάκωση είναι τόσο συνετή όσο και απαραίτητη. Αυτό που πρέπει να ακολουθήσει είναι ένα πολιτικό μονοπάτι προς την σταθερότητα», σημείωσε σε μήνυμά του στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024