Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο - Τραμπ: Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις μας

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από τον Λευκό Οίκο – Τραμπ: Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις μας

Τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, από το Οβάλ Γραφείο, ξεκαθαρίζοντας με το καλημέρα τους βασικούς στόχους του από τη συνάντησή του με τον Τραμπ.

Τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης κατήγγειλε ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας με το καλημέρα τις προθέσεις του και τους βασικούς στόχους του από τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο πριν την κρίσιμη συνάντησή τους.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να εκφράσει ευθαρσώς και επωνύμως τη στήριξη του στην Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, εστιάζοντας στις «εκπληκτικές» σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ και στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί «τεράστια επιτυχία».

Ούτε στο θέμα των F-35 τοποθετήθηκε ξεκάθαρα ο Τραμπ παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι  η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35. «Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα», ήταν η σαφής αναφορά του έλληνα πρωθυπουργού.

Ίσως ο Τραμπ αν είχε πιεστεί από τους δημοσιογράφους να είχε αναγκαστεί να δώσει πιο ξεκάθαρες απαντήσεις στα παραπάνω κρίσιμα για την Ελλάδα ζητήματα. Ωστόσο, οι τελευταίοι δεν λειτούργησαν ως «σύμμαχοι» της Ελλάδας, με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται στην κρίση με τον Ιράν και στην παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ.

Μητσοτάκης: Αναμένουμε υποστήριξη των ΗΠΑ, έναντι της Τουρκίας

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ.

Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

«Αυτή η συμφωνία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη προβληματική. Αδημονούμε για την δική σας υποστήριξη σε αυτό το θέμα γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα μου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να απέχουμε από κάθε είδους δραστηριότητα που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ενδιαφέρον για τα F-35

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα των F-35.

«Ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα. Και σε άλλα αμυντικά προγράμματα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Τραμπ: Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: «Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ.

Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα.

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Μητσοτάκης : Δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων

Συμφωνώντας ότι οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ «βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους».

«Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

«Θέλουμε αμερικανικές επενδύσεις»

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Οι πρώτες δηλώσεις

Καλωσορίζοντας τον έλληνα πρωθυπουργο ο Τραμπ είπε ότι «Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες» ήταν το πρώτο σχόλιο του αμερικανού προέδρου.

«Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει: «Η Ελλάδα πάντοτε θα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε έναν πολύπλοκο κόσμο».

Ωστόσο ο Τραμπ εκμεταλλεύθηκε την παρουσία των καμερών στο Οβάλ Γραφείο για να μιλήσει και για την κρίση με το Ιράν. Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε εκτενή αναφορά στην κρίση με το Ιράν, κατά την εισαγωγική του ομιλία, μπροστά στις κάμερες, υπεραμυνόμενος της απόφασής του να προχωρήσει στην εξόντωση του υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. Όπως ήταν αναμενόμενο στη συνέχεια οι αμερικανοί δημοσιογράφοι «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο Τραμπ με ερωτήσεις για τις εξελίξεις στο Ιράν.

Ερώτηση δέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος και για την κατάσταση στη Λιβύη. Αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει σαφή θέση, υποστήριξε πως είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα το οποίο συζητά με πολλές χώρες που εμπλέκονται στην περιοχή. Στο σημείο αυτό υπήρξε παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού που κατήγγειλε τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας.

Το tweet του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024