Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βιασμός 19χρονης στην Κύπρο: Ερωτήματα και αντιδράσεις - «Οι μελανιές μιλούν από μόνες τους»

Βιασμός 19χρονης στην Κύπρο: Ερωτήματα και αντιδράσεις – «Οι μελανιές μιλούν από μόνες τους»

Σύμφωνα με την 19χρονη, η κυπριακή αστυνομία την ανάγκασε να ανακαλέσει την καταγγελία για βιασμό.

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως έχει πάρει η υπόθεση ομαδικού βιασμού στην Αγία Νάπα της Κύπρου, για την οποία το θύμα, μια 19χρονη βρετανίδα, κατηγορείται ότι προχώρησε σε ψευδή καταγγελία.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου έκρινε τη 19χρονη, η οποία κατήγγειλε ότι βιάστηκε από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα, ένοχη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης.

Η καταδίκη της μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως και 1.900 ευρώ, αλλά και φυλάκιση ενός έτους.

Η ίδια επιμένει στην αθωότητα της ενώ υποστηρίζει ότι η κυπριακή αστυνομία την ανάγκασε να ανακαλέσει την καταγγελία για βιασμό.

Έκκληση στον Τζόνσον: Θέλω να επιστρέψω σπίτι

«Κάθε δευτερόλεπτο αυτής της υπόθεσης είναι ένας εφιάλτης. Είμαι 19 ετών και το μόνο που θέλω να κάνω είναι να καθαρίσω το όνομά μου και να γυρίσω σπίτι στην οικογένειά μου », είπε μιλώντας στην Sun το θύμα.

Η ίδια απευθύνει έκκληση τόσο στον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ, αλλά και στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, να εκφράσουν τη στήριξη τους και να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες.

Οι μελανιές στο σώμα δε χωρούν αμφισβήτηση

Συνολικά 35 μώλωπες βρέθηκαν στα πόδια, τα χέρια και τους γλουτούς της 19χρονης. Σημάδια βρέθηκαν επίσης και γύρω από τα γόνατα και τα μάτια της.

Ο παθολόγος Μάριος Ματσάκης, ειδικός μάρτυρας για την υπεράσπιση της γυναίκας, δήλωσε στο The Mail: «Δεν έχω αμφιβολίες ότι ασκήθηκε βία στο σώμα» ενώ πρόσθεσε ότι τα δεδομένα από το διάγραμμα «σχετίζονται με βιασμό».

Οι φωτογραφίες από το άνω μέρος του σώματός θα μπορούν να σταθούν ως κρίσιμα στοιχεία, καθώς στην καταγγελία της η 19χρονη τόνιζε ότι την είχαν πιάσει από τους ώμους της.

Μετατραυματικό στρες

Η μητέρα του κοριτσιού λέει ότι η κόρη της πάσχει από μετατραυματικό στρες που προκλήθηκε τους τελευταίους μήνες κατά τη νομική διαδικασία, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» του για τη θεραπεία της 19χρονης.

Η ψυχολόγος της, η Δρ Christine Tizzard, έκανε λόγο για ανησυχία για αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας εάν η 19χρονη φυλακιστεί αυτή την εβδομάδα.

Όπως ανέφερε, η 19χρονη έχει επείγουσα ανάγκη για ψυχική φροντίδα και «χειροτερεύει σωματικά και ψυχικά καθημερινά».

ΥΠΕΞ Βρετανίας: Κάντε το σωστό

Οι Κύπριοι είναι πολύ ευαίσθητοι σε πολιτικές παρεμβάσεις στην περίπτωση αυτή, γι ‘αυτό θα τους ενθαρρύνουμε να πάρουν τη σωστή απόφαση με τον σωστό τρόπο» ανέφερε στο BBC ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ερωτηθείς για το τι θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία εάν η έφηβη φυλακίστηκε ο Ράαμπ δήλωσε: «Θέλω να δω ότι αυτή η ευάλωτη νεαρή γυναίκα είναι ασφαλής και υγιής σπίτι με την οικογένειά της και να μπορέσει να ξεκινήσει την θεραπεία της».

Απειλές με ταξιδιωτική οδηγία κατά της Κύπρου

Ο Ράαμπ είπε ότι μετέφερε προσωπικά στον Κύπριο ομόλογό του τις βρετανικές ανησυχίες για τον τρόπο που διενεργήθηκε η δίκη

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ταξιδιωτικής σύστασης κατά της Κύπρου σε περίπτωση απαγγελίας ποινής φυλάκισης, επιβεβαίωσε ότι μίλησε με τη μητέρα της καταδικασθείσας και πρόσθεσε ότι προτεραιότητά του είναι η επιστροφή της νεαρής στο σπίτι της.

Στις δηλώσεις του στο Sky News ο κ. Ράαμπ είπε επίσης ότι υπάρχουν «ξεκάθαρα ερωτήματα για το σωστό της διαδικασίας και για το κατά πόσο εφαρμόστηκαν οι διασφαλίσεις δίκαιης δίκης» στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Κύμα αλληλεγγύης από ακτιβίστριες

Μέλη του Δικτύου Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών ξεχύθηκαν στους δρόμους για αν διαδηλώσουν κατά της απόφασης για την 19χρονη.

«Πυροδότησε τη φωνή των γυναικών που νιώθουν θυμό για τις δολοφονίες (σ.σ. των γυναικων», ανέφερε η δικηγόρος και ακτιβίστρια Αργεντούλα Ιωάννου, αναφερόμενη στους θανάτους επτά ξένων γυναικών και κοριτσιών στα χέρια ενός serial killer.

Την Τρίτη, που θα βγει και η απόφαση για την 19χρονη, οι ακτιβίστριες καλούν πάλι σε κινητοποίηση. «Θα είναι μια μεγάλη διαδήλωση, μια διαδήλωση σαν καμία άλλη» ανέφερε στον βρετανικό Guardian και προσέθεσε: «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα είναι πολύ, πολύ λάθος».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024