Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ: «Αστακός» η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά τα βίαια επεισόδια - Αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων

Ιράκ: «Αστακός» η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά τα βίαια επεισόδια – Αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στη Βαγδάτη για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν  έχει σκοπό να απομακρύνει τη διπλωματική της αποστολή

Διαδηλωτές και παραστρατιωτικοί μαχητές, εξοργισμένοι από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ, πυρπόλησαν ένα φυλάκιο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και οι φρουροί της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής απαντούσαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον στέλνει στρατιωτικές ενισχύσεις στη Βαγδάτη για την προστασία της αμερικανικής πρεσβείας, ενώ παράλληλα η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν  έχει σκοπό να απομακρύνει τη διπλωματική της αποστολή.

Φυγαδεύτηκε το προσωπικό της πρεσβείας

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, μέσα στην πρεσβεία, διπλωμάτες και άλλα μέλη του προσωπικού έχουν καταφύγει σε ένα οχυρωμένο, ασφαλές δωμάτιο, όπως ανέφεραν δύο από αυτούς που επικοινώνησαν μέσω μιας εφαρμογής αποστολής μηνυμάτων.

«Το αμερικανικό προσωπικό είναι ασφαλές και δεν υπάρχει παραβίαση. Δεν υπάρχουν σχέδια για εκκένωση της πρεσβείας στη Βαγδάτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Μάθιου Τουέλερ, επρόκειτο να επιστρέψει στην αποστολή μετά από ένα προγραμματισμένο προσωπικό του ταξίδι. «Πληροφορίες ότι έχει απομακρυνθεί (ο πρέσβης) είναι ψευδείς» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων

Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να προσπαθούν να μπουν μέσα στην αμερικανική πρεσβεία, καθώς αμερικανοί στρατιώτες που φρουρούν τη διπλωματική αποστολή παραμένουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων.

«Έχουμε λάβει τα κατάλληλα προστατευτικά μέτρα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια αμερικανών υπηκόων, στρατιωτικών και διπλωματών στη χώρα και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα. Στέλνουμε επιπλέον δυνάμεις για να στηρίξουμε το προσωπικό μας στην πρεσβεία» υπογράμμισε με ανακοίνωσή του ο  αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ.

Νωρίτερα, αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους, είπαν ότι αναμένεται να ενισχυθούν προσωρινά τα μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία, με την αποστολή πρόσθετου αριθμού πεζοναυτών στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, πρόκειται για ένα μικρό αριθμό πεζοναυτών.

«Όπως σε όλες τις χώρες, βασιζόμαστε στις δυνάμεις της φιλοξενούσας χώρας για την προστασία του προσωπικού μας στη χώρα και ζητούμε από την κυβέρνηση του Ιράκ να εκπληρώσει τη διεθνή ευθύνη πράττοντας το» πρόσθεσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024