Οι διαμαρτυρίες του κόσμου, η αμφισβήτηση των σφυριγμάτων των διαιτητών, υποχρεώνουν την Ευρωλίγκα να σταματήσει τα ριπλέι.

Το μπάσκετ είναι θέαμα, αλλά ταυτόχρονα είναι και… πόλεμος. Κι αν ανήκετε στο δόγμα του «δεν υπάρχει ηθική στον έρωτα και στον πόλεμο», καλό είναι να σκεφτείτε ότι το μπάσκετ κυριαρχεί γιατί είναι αξιόπιστο. Για παράδειγμα σε αντίθεση με το ποδόσφαιρο και το VAR, στο μπάσκετ το instant replay έχει 99% ορθή εφαρμογή κι απόδοση δικαιοσύνης. Παρόλα αυτά, η Ευρωλίγκα ετοιμάζεται να καταργήσει το ριπλέι, έτσι όπως αυτό «παίζει» στους ηλεκτρονικούς πίνακες των γηπέδων.

Με τις νέες τεχνολογίες και δυνατότητες που δίνει το CUBE (το τετράγωνο ταμπλό, που βρίσκεται πάνω από το κέντρο του γηπέδου), οι φίλαθλοι που είναι στο ΣΕΦ και στο «Νίκος Γκάλης» (αναφερόμαστε στα δικά μας γήπεδα, αλλά φυσικά υπάρχει ίδια δυνατότητα στα περισσότερα γήπεδα, που παίζονται αγώνες της διοργάνωσης), έχουν την ευκαιρία να δουν τη φάση σε επανάληψη μετά από λίγα δευτερόλεπτα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι φίλαθλοι αποδοκιμάζουν τους διαιτητές, την ώρα που εκείνοι βρίσκονται στη γραμματεία και βλέπουν την επαναληπτική προβολή, για να διαπιστώσουν το σωστό του σφυρίγματος. Με το ριμπλέι έχουν άποψη κι όταν βλέπουν δυο και τρεις φορές την ίδια φάση, έχουν πλέον… βεβαιότητα. Δυνατότητα που προδήλως δεν έχουν οι διαιτητές.

Αυτές οι αποδοκιμασίες, που φέρνουν αμφισβήτηση όχι μόνο για τις συγκεκριμένες φάσεις, αλλά συνολικά για τη διαιτησία, επηρεάζουν και τους διαιτητές, οι οποίοι αντιλαμβάνονται από τις αντιδράσεις του κόσμου ότι μπορεί και να είχαν λανθασμένη υπόδειξη. Όλο αυτό έρχεται σε βάρος του αθλήματος, θεωρούν στην Ευρωλίγκα, γι’ αυτό και σύντομα θα σταματήσει αυτή η δυνατότητα.

Η διοργάνωση είναι έτοιμη να απαγορεύσει την επαναληπτική προβολή, εντός του γηπέδου, έτσι ώστε να μην… ξεσηκώνεται ο κόσμος. Βεβαίως, όλοι θέλουμε ακριβοδίκαιες διαιτησίες, αλλά ακόμα κι ένα (ανθρώπινο) λάθος των διαιτητών είναι στοιχείο του παιχνιδιού, άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι το μπάσκετ έχει υψηλό συντελεστή δυσκολίας για τους διαιτητές.

Αυτή η απόφαση της Ευρωλίγκας είναι για να προστατεύσει όχι μόνο τους ρέφερι, αλλά και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, καθώς πολλές φορές η υπερπληροφόρηση δεν έχει κατ’ ανάγκη θετικά αποτελέσματα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr