Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρεβεγιόν: Από πού προέρχεται και πότε καθιερώθηκε

Ρεβεγιόν: Από πού προέρχεται και πότε καθιερώθηκε

Το ρεβεγιόν είναι η γιορτή στο σπίτι με την συμμετοχή φίλων και συγγενών για την αλλαγή του έτους

Εσείς που θα κάνετε ρεβεγιόν για την αλλαγή της χρονιάς, είναι η συνήθης ερώτηση των ημερών. Τι σημαίνει ρεβεγιόν, από πού προήλθε και πότε καθιερώθηκε;

Το ρεβεγιόν είναι η γιορτή στο σπίτι με την συμμετοχή φίλων και συγγενών για την αλλαγή του έτους. Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, αφού είναι η πρώτη μάζωξη της νέας χρονιάς, που συνδυάζεται με πλούσιο τραπέζι, πληθώρα ευχών και αστείρευτο κέφι.

Από που προήλθε το ρεβεγιόν;

Από που όμως προήλθε το ρεβεγιόν; Είναι γαλλική λέξη (réveillon) και έχει τη ρίζα της στο ρήμα réveiller που σημαίνει ξυπνώ. Το réveiller προέρχεται από το λατινικό vigilo που δηλώνει αγρυπνώ ή βρίσκομαι σε εγρήγορση, αλλά όχι για να πάω στην εκκλησία.

Σημαίνει αγρυπνώ για να γλεντήσω, να παίξω χαρτιά κ.ο.κ.

…και πότε;

Πότε όμως καθιερώθηκε το ρεβεγιόν; Όλα άρχισαν κάπου στον 18ο αιώνα όταν το τραπέζι στρωνόταν για να γεμίσει τα πεινασμένα στομάχια των εκκλησιαζόμενων Γάλλων, που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη νυχτερινή λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων και φυσικά δήλωνε και το τέλος της νηστείας.

Με τη διάδοση της γαλλικής κουζίνας αυτό το σημαντικό δείπνο έγινε γνωστό στις γαλλικές αποικίες και με την συμβολή και των γάλλων σεφ που εργαζόταν ανά τον κόσμο, μεταφέρθηκε σε πολλές χώρες.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στις μέρες μας που το réveillon υιοθετήθηκε από όλους μας και καταλήξαμε να ρωτάμε τους φίλους μας που θα κάνουν ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Καλή Πρωτοχρονιά και Χρονιά!

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024