Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοκαριστικές εικόνες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν - 15 νεκροί

Σοκαριστικές εικόνες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν – 15 νεκροί

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το επιβατικό αεροσκάφος  Fokker-100 της εταιρείας Bek Air που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του πάνω ένα τοιχίο από μπετόν και κατόπιν διαπέρασε διώροφο κτίριο

Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το επιβατικό αεροσκάφος  Fokker-100 της εταιρείας Bek Air που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν συνετρίβη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του πάνω ένα τοιχίο από μπετόν και κατόπιν διαπέρασε διώροφο κτίριο.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων της χώρας, οι νεκροί είναι δώδεκα, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον τελευταίο απολογισμό που έκανε λόγο για δεκαπέντε νεκρούς.

Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο πιλότος, σκοτώθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος, δύο πέθαναν καθώς δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο αεροδρόμιο του Αλμάτι και δύο κατέληξαν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του Καζακστάν, 95 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος επέβαιναν στο Fokker-100, το οποίο συνετρίβη προσκρούοντας σε σπίτι αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αλμάτι με προορισμό την πρωτεύουσα του Καζακστάν Νουρ-Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

Κατά τον Τλεχάν Αμπιλντάγεφ, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, «δεκατέσσερις άνθρωποι πέθαναν επιτόπου» και άλλος «ένας υπέκυψε στο νοσοκομείο» που διακομίστηκε.

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση αρκετοί τραυματίες

Οι δημοτικές αρχές στην Αλμάτι έκαναν νωρίτερα λόγο για άλλους 16 ανθρώπους που εισήχθησαν σε «εξαιρετικά κρίσιμη» κατάσταση σε νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ανάμεσα στα θύματα που διακομίστηκαν σε νοσοκομεία είναι οκτώ παιδιά με «πολλαπλούς τραυματισμούς».


Ο διεθνής αερολιμένας της πόλης δημοσιοποίησε μέσω Facebook έναν ακόμα προκαταρκτικό κατάλογο με τα ονόματα 60 ανθρώπων που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τον Μαράτ Κουστιμπάγεφ, υπαρχηγό της αστυνομίας στην περιοχή Ταλγκάρ της περιφέρειας της Αλμάτι, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, «όλοι οι επιζήσαντες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία».

Σε ανάρτησή του στο Twitter με την οποία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων, ο πρόεδρος Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ διεμήνυσε ότι «οι υπεύθυνοι» για το δυστύχημα «θα τιμωρηθούν αυστηρά βάσει του νόμου».

Άμεση απομάκρυνση των κατοίκων

Οι αρχές της πάλαι ποτέ σοβιετικής δημοκρατίας της κεντρικής Ασίας ανέφεραν ότι το Φόκερ της Bek Air άρχισε να χάνει ύψος αμέσως μετά την απογείωση και τελικά συνετρίβη «σε κατοικημένη περιοχή». Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατεπείγουσα απομάκρυνση των κατοίκων της εξαιτίας των πολλαπλών κινδύνων.

Το δυστύχημα έγινε στην Καζάλ-του, κοινότητα που βρίσκεται βορειοανατολικά του αερολιμένα της πρώην πρωτεύουσας και καρδιάς της οικονομίας του Καζακστάν.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει εάν ανάμεσα στα θύματα είναι και κάτοικοι της περιοχής.

Παντού συντρίμμια

Η πτήση είχε προορισμό την πρωτεύουσα, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Νουρ-Σουλτάν (από Αστάνα), με 95 επιβάτες και πέντε μέλη πληρώματος.

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του Καζακστάν εικονίζουν το αεροσκάφος κομμένο σε δύο μεγάλα κομμάτια. Το μπροστινό του τμήμα, με το ρύγχος και περίπου δέκα παράθυρα να είναι ορατά, είναι σφηνωμένο σε ένα σπίτι κατεστραμμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Σε όλη την περιοχή είναι σκορπισμένα συντρίμμια.


Κανένα από τα δύο τμήματα του αεροσκάφους που εικονίζονται σε αυτά τα στιγμιότυπα δεν μοιάζει να έχει πάρει φωτιά, κάτι μάλλον σωτήριο για τους ανθρώπους που διασώθηκαν με δεδομένο πως οι δεξαμενές του Φόκερ ήταν γεμάτες με καύσιμα για την πτήση.

Σωστικά συνεργεία, οχήματα της πυροσβεστικής, ασθενοφόρα, περιπολικά της αστυνομίας, έσπευσαν μαζικά στην περιοχή και εικονίζονται στα πλάνα στο χιόνι γύρω από την κομματιασμένη άτρακτο.

Αναστέλλεται η αεροπορική εταιρεία Bek Air

Η εταιρεία Bek Air αυτοπεριγράφεται στον ιστότοπό της ως ο πρώτος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους του Καζακστάν. Αναφέρει πως εκμεταλλεύεται έναν στόλο επτά Φόκερ-100, αεροσκαφών μέσων αποστάσεων που παρήγαγε η ομώνυμη ολλανδική κατασκευάστρια ως την πτώχευσή της και την εξαγορά της από γερμανική εταιρεία.

Οι αρχές του Καζακστάν ανακοίνωσαν ότι αναστέλλεται η λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας Bek Air έως ότου διαλευκανθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το πολύνεκρο δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη νωρίτερα σήμερα αεροσκάφος Fokker-100 με 100 επιβαίνοντες που θα εκτελούσε πτήση από την Αλμάτι στη Νουρ-Σουλτάν.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024