Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ : Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την αυτοκτονία των δύο προσφύγων στο Κιλκίς

ΣΥΡΙΖΑ : Κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την αυτοκτονία των δύο προσφύγων στο Κιλκίς

"Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει επιτέλους να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τη δέουσα σοβαρότητα και να σταματήσει να εθελοτυφλεί" σχολιάζει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις αυτοκτονίες των δύο νεαρών από Ιράκ και Αφγανιστάν που κρεμάστηκαν.

Να αναλάβει τις ευθύνες της καλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ειρήνη Αγαθοπούλου για τις δύο αυτοκτονίες προσφύγων στις Μουριές του Κιλκίς.

«Δύο νέοι πρόσφυγες, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής, έβαλαν τέλος στη ζωή τους στον χώρο φιλοξενίας των Μουριών τις προηγούμενες ημέρες και παρότι τα ζητήματα αυτά δεν ενδείκνυνται για πολιτικές αντιδικίες, οφείλουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα και να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της», αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής του κόμματος.

Όπως τονίζουν, «η σημερινή κυβέρνηση εδώ και πέντε μήνες -αφού αφαίρεσε το «μετατραυματικό στρες» από τη λίστα των κατηγοριών ευαλωτότητας- στερεί από τους ανθρώπους αυτούς το αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και αρνείται να εξασφαλίσει υγειονομική περίθαλψη σε σχεδόν 50.000 ανθρώπους».

Ψυχολογικά προβλήματα

Για τον έναν από τους δύο αυτόχειρες σημειώνουν ότι ήταν διαγνωσμένος με ψυχολογικά προβλήματα και έχρηζε φαρμακευτικής αγωγής και παρακολούθησης. «Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, εάν όχι εγκληματικό, να μην παρέχεται υγειονομική φροντίδα στους ανθρώπους αυτούς και να μην υπάρχει πρόβλεψη της Πολιτείας και των εμπλεκόμενων ΜΚΟ για παροχή φαρμακευτικής αγωγής και νοσηλείας στους χώρους διαμονής τους. Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αιτούντες άσυλο και πέντε μήνες μετά την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τους πληθυσμούς χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αναμένουμε ακόμη την ΚΥΑ των 5 συναρμόδιων υπουργείων για την έκδοση του Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και η ίδια η πραγματικότητα, δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η υγειονομική κάλυψη των πληθυσμών αυτών τόσο για τη δική τους υγεία και ασφάλεια όσο και για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», προσθέτουν.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οφείλει επιτέλους να αντιμετωπίσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με τη δέουσα σοβαρότητα και να σταματήσει να εθελοτυφλεί. Οι εσωκομματικές φωνές της ΝΔ περί του να κάνουμε την ζωή των μεταναστών δυσκολότερη (Άδ. Γεωργιάδης) δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα διαπιστώνουμε με τον χειρότερο τρόπο. Καμία ζωή δεν είναι λαθραία και δεν υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που να αξίζουν λιγότερο από κάποιες άλλες», επισημαίνουν.

Κρεμασμένοι

Υπενθυμίζεται ότι ότι η είδηση έγινε γνωστή μέσω ανάρτησης στο Facebook  από το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων (Greek Forum of Refugees).

Σύμφωνα με αυτό, δύο πρόσφυγες αυτοκτόνησαν σε ξενοδοχείο των Μουριών του Κιλκίς, το οποίο και φιλοξενεί περισσότερους από 400 πρόσφυγες συνολικά.
Η ανακοίνωση του Φόρουμ αναφέρει για δύο άνδρες ηλικίας περίπου 30 ετών, με καταγωγή από Ιράκ και Αφγανιστάν έχασαν την ζωή τους με τραγικό τρόπο.

Και οι δύο βρέθηκαν κρεμασμένοι, ο ένας σε διάδρομο του ξενοδοχείου και ο άλλος σε γέφυρα έξω από το ξενοδοχείο.

Σημειώνεται παράλληλα ότι αυτοκτονίες ή απόπειρες αυτοκτονιών προσφύγων γίνονταν όλα τα τελευταία χρόνια σε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς. Μάλιστα με επίκεντρο τη Μόρια το ζήτημα είχε αναδειχτεί στο πρόσφατο παρελθόν από μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του εξωτερικού όπως το BBC.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024