Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνταγμα : Πρόσφυγες άφησαν «δώρα» με τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Σύνταγμα : Πρόσφυγες άφησαν «δώρα» με τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Πρόσφυγες από την κατάληψη Νοταρά άφησαν διαφορετικά από τα συνηθισμένα δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα.

Πρόσφυγες που μένουν στο κέντρο της Αθήνας άφησαν «δώρα» με τα 18 άρθρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα, σε μία συμβολική διαμαρτυρία για την στάση που τηρεί η ΕΕ στο προσφυγικό.

Το βράδυ της Τρίτης, παραμονής Χριστουγέννων, μέλη της κοινότητας της προσφυγικής κατάληψης Νοταρά 26, βάδισαν μέχρι το στολισμένο δέντρο στη πλατεία Συντάγματος.

Εκεί, επέστρεψαν συμβολικά τις «ευρωπαϊκές αξίες στους ευρωπαίους πολίτες», όπως εξηγούν οι διαχειριστές της σελίδας της κατάληψης στο Facebook.

Η κίνηση αυτή έχει ως αποδέκτες τις κεντρικές χώρες της ΕΕ, των οποίων η στάση είναι – αν μη τι άλλο – αδιάφορη απέναντι στους πρόσφυγες που είτε πνίγονται στη Μεσόγειο, είτε διώκονται από τις χώρες τους είτε ζουν σε κέντρα υποδοχής υπό άθλιες συνθήκες.

Αφού άφησαν τα «δώρα» κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι πρόσφυγες αποχώρησαν.

Αναλυτικά η δημοσίευση στο Facebook

«Δεκαοχτώ δέματα (δώρα) σύμφωνα με τα 18 άρθρα της Ευρωπαϊκής σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ήρθαν μέχρι το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να θυμίσουν τις αξίες αυτές που είναι γραμμένες τουλάχιστον στο χαρτί. Σε αντίθεση υπήρχαν εικόνες για το πως πραγματικά αυτές οι «αξίες» και τα «δικαιώματα»» στην πραγματικότητα λειτουργούν (…) τα ευρωπαϊκά κράτη ισχυρίζονται πως θα τιμήσουν αυτές τις αρχές, αλλά οι άνθρωποι «από τα κάτω» ακόμη αναρωτιούνται που θα τις βρουν».

«Δεν είμαστε τρείς, δεν είμαστε οι «μάγοι με τα δώρα», και δεν ήρθαμε για να δημιουργήσουμε κανένα είδωλο κανενός νεογέννητου. Είμαστε χιλιάδες, αρνούμαστε βασίλεια και είδωλα, και επιζητούμε μια κοινωνία με σεβασμό και ίσα δικαιώματα για όλους. Ακόμη και αν προερχόμαστε από τα ίδια μέρη που ήρθαν οι τρεις αυτοί μυθολογικοί μάγοι δύο χιλιετίες πριν, οι λόγοι του ταξιδιού μας είναι εντελώς διαφορετικοί. Ξεφύγαμε από πολέμους, δικτατορίες, βασανιστήρια, λιμούς, εθνικές και βάση φύλλου διακρίσεις. Ήρθαμε εδώ για να βρούμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

«Ακόμη και αν γνωρίζουμε πως όλες αυτές οι τραγωδίες στις χώρες μας ξεκινούν και ελέγχονται από το δυτικό κόσμο και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, πιστεύαμε πως φτάνοντας σε αυτούς τους «άγιους τόπους» εδώ, θα μας φέρονταν σαν ανθρώπινες υπάρξεις. Αλλά οι θεσμοί και τα ιδρύματα που υποτίθεται πως έχουν δημιουργηθεί για να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα χειρότερα. Η ευρωπαϊκή ένωση, οι κυβερνήσεις των κρατών και η Frontex, ήδη μας φυλακίζουν στις χώρες του Μαγκρέμπ μέσω των συμβάσεων που έχουν υπογράψει, ήδη ανέχονται την σκλαβιά μας στην Λιβύη και στην Τουρκία, μας αφήνουν να πνιγούμε ή και μας πνίγουν στη Μεσόγειο, μας επαναπροωθούν έξω από κάθε νομικό πλαίσιο, μας βάζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, μας απομονώνουν κοινωνικά και ψυχολογικά. Ακόμη κάποιοι πολιτικοί μας θεωρούν ανθρώπους κατώτερης αξίας και σαν «αποδιοπομπαίους τράγους», το οποίο επιφέρει μίσος, ρατσιστική βία και πογκρόμ.

«Από την άλλη πλευρά συναντάμε ανθρώπους γεμάτους αλληλεγγύη που αγωνίζονται για αντίστοιχα προβλήματα, όπως εμείς. Βρήκαμε ένα σπίτι και μια κοινότητα σε ένα κατειλημμένο κτήριο, μαζί με ανθρώπους από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα. Και βλέπουμε πως αυτές οι αξίες πραγματικά υπάρχουν- ακόμη και σε μικρή κλίμακα. Δεν ζητούμε τίποτα από τους θεσμούς που είναι προφανώς υποκριτές, απλά ελπίζουμε να βρούμε περισσότερους ανθρώπους που μοιράζονται αυτές τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες ώστε να χτίσουμε συλλογικά περισσότερες και μεγαλύτερες κοινότητες», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024