Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτίστηκε η μεγαλύτερη Μενορά της Ευρώπης στο Βερολίνο

Φωτίστηκε η μεγαλύτερη Μενορά της Ευρώπης στο Βερολίνο

Ξεκίνησε η εβραϊκή γιορτή, Χανουκά.

Η μεγαλύτερη λυχνία Μενορά της Ευρώπης φωτίστηκε την Κυριακή στην Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της εβραϊκής γιορτής Χανουκά.

Την φωταγώγηση της μεγαλύτερης Μενοράς στην Ευρώπη παρακολούθησαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ το πρώτο κερί στην λυχνία άναψε η επιζήσασα του Ολοκαυτώματος Margot Friedländer μαζί με τον Josef Schuster, τον πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Βερολίνου, ο Ραβίνος Yehuda Teichtal, ο οποίος στην ομολία του καταδίκασε τον σύγχρονο αντισημιτισμό.

«Ο αντισημιτισμός είναι ένα δηλητήριο, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται», ανέφερε ο ίδιος ο πρακτορείο ειδήσεων EDP, τονίζοντας πως αυτή η χρονιά ήταν μία ταραχώδης χρονιά για τους Εβραίους και άλλες μειονοτικές ομάδες στη Γερμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας των εξτρεμιστικών  και αντισημιτικών επιθέσεων.

Η Μενορά του Χανουκά έχει εννέα λύχνους ή κεριά (οκτώ κλάδοι συν ο κεντρικός) και έχει ύψος 10 μέτρων.

Το Χάνουκα ή Εορτή των Φώτων ή της Αφοσίωσης, τιμά την αναστύλωση του Ναού του Σολομώντα, το 164 π.Χ., την εποχή της Εξέγερσης των Μακκαβαίων κατά του Αντίοχου Β΄ των Σελευκιδών. Η παράδοση λέει ότι όταν οι Εβραίοι μπήκαν ξανά στον Ναό βρήκαν εκεί ελάχιστο λάδι, που αρκούσε για να ανάψει η λυχνία για μία ημέρα. Σαν από θαύμα, το λάδι κράτησε για οκτώ ημέρες, μέχρι να φέρουν καινούριο από την Ιερουσαλήμ. Η γιορτή ξεκινά την 25η ημέρα του μήνα Κισλέβ, με βάση το εβραϊκό ημερολόγιο, και διαρκεί οκτώ ημέρες. Κάθε βράδυ, μετά την προσευχή, ανάβουν από ένα κερί στη μενορά, φτάνοντας τα οκτώ κεριά την τελευταία νύχτα.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024