Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καζάνι που βράζει η Λιβύη - Κατέσχεσαν πλοίο με τούρκους ναυτικούς - Τι θα κάνει η Άγκυρα

Καζάνι που βράζει η Λιβύη – Κατέσχεσαν πλοίο με τούρκους ναυτικούς – Τι θα κάνει η Άγκυρα

Oι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν πλοίο και να ανακρίνουν τρεις τούρκους ναυτικούς. Ανησυχία για την αντίδραση της Άγκυρας

Τεταμένο είναι το κλίμα τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη καθώς λίγες ώρες πριν τις νέες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν πως η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, εννοώντας την αποστολή στρατευμάτων, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ κατέσχεσαν πλοίο στο οποίο επέβαιναν τρεις τούρκοι ναυτικοί.

Η κίνηση από την πλευρά του  πολεμικού σκάφους του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ να σταματήσει  το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και να το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ προκειμένου να εξακριβωθεί το φορτίο του πυροδοτεί νέα ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατάρχη της Λιβύης και στον πρόεδρο της της Τουρκίας, ο οποίος θεωρείται ότι θα αντιδράσει δυναμικά.

Λίγες μόλις ώρες μετά την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της συμφωνίας με τη Λιβύη τόσο για στρατιωτική συνεργασία όσο και για την ασφάλεια φαίνεται πως οι δυνάμεις του Χαφτάρ αντέδρασαν άμεσα, με μία εντυπωσιακή κίνηση κατά του πλοίου στο οποίο επέβαιναν τούρκοι ναυτικοί.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν, επίσης, στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών τούρκων υπηκόων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου.

Έτοιμη να στείλει στρατιωτική βοήθεια η Άγκυρα

Διατηρώντας τους ήδη υψηλούς τόνους σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Αγκυρας – Λιβύης, τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν για ακόμη μια ημέρα στο ζήτημα μετά και την υπερψήφιση των δύο μνημονίων συνεννόησης των δύο πλευρών.

Οπως διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, Φουάτ Οκτάι, η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια προς την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης.

«Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας.

Ο ρόλος του Σάρατζ

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της λιβυκής GNA, η οποία αναγνωρίζεται και επισήμως από τον ΟΗΕ, δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik ότι η Τρίπολη θα αποφασίσει για το μέγεθος και το είδος της τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας, με βάση της ανάγκες που αντιμετωπίζει.

«Η Τρίπολη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας, αλλά το είδος και το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την τρέχουσα κατάσταση» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Ανήσυχη η Ουάσιγκτον

Την ανησυχία του για το αίτημα στρατιωτικής βοήθειας της Τρίπολης προς την Άγκυρα εξέφρασε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η εξωτερική στρατιωτική επέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της διαμάχης. Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες και καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από την κλιμάκωση» ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για να εργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις πλευρές για τη μεσολάβηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

Το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων του τελευταίου διαστήματος καθώς και η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη με τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεχίζει τη μάχη για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο μέσω της διπλωματικής οδού.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία σημειώνοντας ότι για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και στους σχεδιασμούς της Άγκυρας εκτίμησε ότι «η Τουρκία θα βρει απέναντί της πολλούς παίκτες».

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «είναι δύσκολη η εποχή γιατί υπάρχει το δεδομένο πως σε πάρα πολλά επίπεδα ο γείτονας κλιμακώνει την συμπεριφορά του». Δεν είναι ένα και δύο συμβάντα, τόνισε,  αλλά πολλά, «όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά και σε επίπεδο πράξεων αλλά από κει και πέρα εμείς κάνουμε την δουλειά μας».

Διπλωματική «ομπρέλα» υπέρ της Ελλάδας

Είναι δεδομένη η στάση της Τουρκίας να εγείρει διεκδικήσεις, τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για αποστολή  τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη και στην τουρκολυβική συμφωνία, ενώ σημείωσε ότι απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς «βλέπουμε να σχηματιζεται ένα μέτωπο.»

«Θα βρει απέναντι της πολλούς παίκτες η Τουρκία και δεν θα είναι τόσο απλό», εκτίμησε.

Ο υπουργός Αμυνας ο οποίος περιοδεύει τις τελευταίες ημέρες σε στρατιωτικές μονάδες σε νησιά υπογράμμισε ότι τα τείχη της χώρας μας φυλάσσονται από άγρυπνους φρουρούς.

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024