Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη : Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με τούρκους ναυτικούς

Λιβύη : Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν πλοίο με τούρκους ναυτικούς

Σε μια κίνηση, η οποία πυροδοτεί ακόμα πιο πολύ το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στη Λιβύη μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Σαράτζ, προχώρησαν οι δυνάμεις του πρώτου καταλαμβάνοντας πλοίο με τούρκους ναυτικούς

Οι δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης, οι ποίες είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κατέσχεσαν πλοίο με σημαία Γρενάδας και με πλήρωμα αποτελούμενο από τούρκους ναυτικούς στα ανοιχτά της Λιβύης.

Ένα πολεμικό σκάφος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού του Χαφτάρ σταμάτησε το πλοίο στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στα ανοιχτά της πόλης Ντέρνα, και το ρυμούλκησε στο λιμάνι Ρας Ελ Χιλάλ «για επιθεώρηση και να εξακριβωθεί το φορτίο του» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Άχμεντ Μισμάρι στο πρακτορείο Reuters.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια κίνηση που πυροδοτεί ακόμα πιο πολύ το πολεμικό κλίμα που υπάρχει στη Λιβύη μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης (GNA) του Σαράτζ, λίγες μόλις ώρες μετά την επικύρωση από το τουρκικό κοινοβούλιο της συμφωνίας με τη Λιβύη και για στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια. Ακολούθησε δε, ανακοίνωση του State Department με την οποία οι ΗΠΑ εκφράζουν την ανησυχία για ενδεχόμενη ενεργοποίση του μνημονίου.

Οι δυνάμεις που στηρίζουν τον Χαφτάρ έδωσαν στο πρακτορείο ένα βίντεο που δείχνει να σταματούν το πλοίο και να ανακρίνουν τρία μέλη του πληρώματος. Έδωσαν, επίσης, στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τα διαβατήρια τριών τούρκων υπηκόων.

Διαβάστε επίσης: Τραβάει το σχοινί η Τουρκία για τη Λιβύη, ενώ υψώνεται «ασπίδα προστασίας» για τον East Med 

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι το φορτίο του πλοίου.

Σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, κατά παράβαση του εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο Οργανισμός.

https://twitter.com/SeyyahFrancais/status/1208504024959504384?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1208504024959504384&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cnn.gr%2Fnews%2Fkosmos%2Fstory%2F201611%2Flivyi-oi-dynameis-toy-xaftar-katelavan-ploio-me-toyrkoys-naytikoys

«Θα πράξουμε ό,τι είναι αναγκαίο» λέει η Αγκυρα

Διατηρώντας τους ήδη υψηλούς τόνους σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Αγκυρας – Λιβύης, τούρκοι αξιωματούχοι επέμειναν για ακόμη μια ημέρα στο ζήτημα μετά και την υπερψήφιση των δύο μνημονίων συνεννόησης των δύο πλευρών.

Οπως διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, Φουάτ Οκτάι, η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους βοήθεια προς την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης.

«Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποστολής τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας.

Η Τρίπολη αποφασίζει για το είδος και το μέγεθος της τουρκικής βοήθειας

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της λιβυκής GNA, η οποία αναγνωρίζεται και επισήμως από τον ΟΗΕ, δήλωσε στο πρακτορείο Sputnik ότι η Τρίπολη θα αποφασίσει για το μέγεθος και το είδος της τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας, με βάση της ανάγκες που αντιμετωπίζει.

«Η Τρίπολη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας, αλλά το είδος και το μέγεθος θα εξαρτηθεί από την τρέχουσα κατάσταση» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Ανήσυχη η Ουάσιγκτον

Την ανησυχία του για το αίτημα στρατιωτικής βοήθειας της Τρίπολης προς την Άγκυρα εξέφρασε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Η εξωτερική στρατιωτική επέμβαση απειλεί τις προοπτικές επίλυσης της διαμάχης. Αποδοκιμάζουμε τις επιθέσεις σε αθώους πολίτες και καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από την κλιμάκωση» ανέφερε.

Και πρόσθεσε πως «οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για να εργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις πλευρές για τη μεσολάβηση των πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Στα «μαχαίρια» Πούτιν – Ερντογάν

Την ίδια ώρα, σε σύγκρουση συμφερόντων στη Λιβύη βρίσκονται Τουρκία και Ρωσία.

Η Τουρκία δεν μπορεί να μείνει σιωπηλή απέναντι σε «μισθοφόρους» όπως η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία εταιρία Wagner η οποία στηρίζει τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

«Μέσω της επονομαζόμενης Wagner, εργάζονται πραγματικά ως μισθοφόροι του Χάφταρ στη Λιβύη» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα πάντα με το NTV. «Αυτό συμβαίνει, και δεν θα ήταν σωστό εμείς να μείνουμε σιωπηλοί απέναντι σε όλο αυτό. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι τώρα, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» πρόσθεσε.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι της προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη.

Η Μόσχα σημείωσε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024